niedziela, sierpnia 27, 2023

Ogórki w zalewie ketchupowej


Ogórki w zalewie ketchupowej docenią nie tylko miłośnicy dobrych smaków. Z tego prostego przepisu dowiecie się jak stworzyć najlepsze ogórki w ketchupie, które z pewnością staną się hitem na każdym stole. Są chrupiące i pełne intensywnego aromatu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, grilowanego mięsa, czy klasycznego obiadu. Jesteście gotowi do kulinarnej przygody? Koniecznie przygotujcie ogórki w ketchupie według poniższej receptury!
 
 

Ogórki w zalewie ketchupowej - składniki:

 
  • 2 kg ogórków
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • 200g ketchupu łagodnego
  • 200g ketchupu pikantnego
  • 150g koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki octu (1 szklanka =250 ml)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego


Ogórki w zalewie ketchupowej - przygotowanie:


Ogórki:

 
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki, a cebulę pokroić w piórka. Wszystko razem wymieszać z solą i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie powstały sok odlać i ogórki z cebulą przełożyć do słoików.

Zalewa:


Wszystkie składniki zalewy przełożyć do garnka i zagotować. Gorącą zalewę przelać do słoików z ogórkami i cebulą.
(Zalewa w całości powinna pokrywać zawartość słoika.)

Pasteryzacja:


Szczelnie zamknięte słoiki pasteryzować przez około 15 minut.
(Na dnie dużego garnka umieścić szmatkę i napełnić go wodą, tak aby 3/4 wysokości słoików była nią pokryta. Wodę podgrzać do podobnej temperatury co posiada zalewa w słoikach. Do garnka włożyć słoiki  - nie powinny się stykać. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki możemy zostawić w wodzie do ostygnięcia lub wyciągnąć z wody i poustawiać na ścierce/ręczniku dnem do góry. Tak pozostawić do całkowitego ostygnięcia.)
 

17 komentarzy:

  1. Przyznam, że nie jadłam jeszcze takich ogórków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis! Chętnie wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi super, bardzo ciekawi mnie ich smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesujący przepis, takich ogórków jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ten przepis i uwielbiam, w tym roku też zrobiłam kilka słoiczków.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy takich nie robiłam. Jestem, ciekawa jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie, babcia mojego męża robi podobne ogórki. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz słyszę o takich ogórkach, ale wyglądają bardzo apetycznie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  9. Co roku robię podobnie ogórki i są rewelacyjne. Robię plasterki, pikle i zalewam taką zalewą również cukinię. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Musiałabym spróbować. Nigdy nie robiłam takich ogórków

    OdpowiedzUsuń
  11. Sama takich nie robiłam, ale miałam okazję spróbować. Są pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś jadłam takie, na prawdę warto.

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjne ogóreczki. Koniecznie zrobię :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Polecam użyć jakiegoś oleju tłoczonego na zimno, ja w zalewie stosuję olej rydzowy, ale każdy tłoczony na zimno doda fajny akcent smakowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba nie każdy, bo nie wszystkie nadają się do gotowania. A olej rydzowy przypadkiem nie traci swoich właściwości poddany wysokiej temperaturze?

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger