wtorek, stycznia 11, 2022

Kurczak pieczony z masłem czosnkowym

Kurczak pieczony z masłem czosnkowym
 
Kurczak pieczony z masłem czosnkowym to prosta propozycja na doskonałego kurczaka z zarumienioną i chrupiącą skórką, któremu naprawdę ciężko się oprzeć. Mięso wychodzi niezwykle miękkie, soczyste oraz posiada kuszący czosnkowo-maślany aromat. Możecie użyć gotowego masła czosnkowego lub przygotować je samodzielnie. Na końcu przepisu macie wskazówki. To kto wykorzysta mój łatwy przepis na smaczny obiad?

Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: minimum 60 minut
Czas pieczenia: 60 minut
 
 

Kurczak pieczony z masłem czosnkowym - składniki:

 
  • 1 kg dowolnych części z kurczaka (tym razem użyłam skrzydełek) 
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 50g masła czosnkowego (*)
  • 1-2 ząbki czosnku

Dodatkowo: 

  • masło/olej do wysmarowania formy

 

Kurczak pieczony z masłem czosnkowym - przygotowanie:


Kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawą. Mięso odłożyć do lodówki na minimum 60 minut. Następnie umieścić je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Między kawałki kurczaka powtykać kawałki czosnku. Całość obłożyć wiórkami masła i posypać natką pietruszki. 
Piec bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku - 60 minut w temperaturze 180 stopni.
(Ja posiadam piekarnik gazowy, który grzeje od dołu, więc dodatkowo w trakcie pieczenia kurczaka obracam na drugą stronę.) 

 

Kurczak pieczony z masłem czosnkowym - dodatkowe informacje:


(*) Masło czosnkowe można przygotować samodzielnie. Do 50g miękkiego masła należy dodać 1 większy ząbek czosnku uprzednio przeciśniętego przez praskę oraz odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do foremki i schłodzić w lodówce.
 
Kurczak pieczony z masłem czosnkowym

Kurczak pieczony z masłem czosnkowym

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger