poniedziałek, listopada 15, 2021

Sernik nowojorski






Sernik nowojorski to pyszne kremowe oraz niezwykle delikatne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach.
To sernik, który zawsze się udaje, nie pęka i naprawdę nie wymaga żadnych umiejętności.
Uwielbiam jego masę serową z nutą cytryny i polewą śmietanową.
Sernik nowojorski piecze się w kąpieli wodnej, lecz nie każdy posiada szczelną formę i dla tych osób polecam trochę inną metodę, a mianowicie na dnie piekarnika ustawienie blaszki wypełnionej gorącą wodą.
Ten sposób zapewni odpowiedni poziom wilgotności w piekarniku i sprawi, że sernik zawsze wyjdzie równy oraz będzie posiadał odpowiednią konsystencję.
 W sezonie letnim cudownie wygląda udekorowany świeżymi owocami.
To kto wypróbuje mój przepis na sernik nowojorski?


Sernik nowojorski - składniki:

(Tortownica 22 cm)
 Spód:
200g kruchych ciasteczek/herbatników
 100g masła
1 szczypta soli
Masa serowa:
1 kg twarogu mielonego (może być dobrej jakości z wiaderka)
200g śmietany 18%
200g cukru
4 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (*)
skórka z 1 cytryny
Polewa:
200g śmietany 18%
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny


Sernik nowojorski - przygotowanie:

Spód.
Kawałki ciastek, roztopione masło oraz sól zmiksować (np. malakserem) do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
 Całość przełożyć i wklepać w dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
Spód podpiec około 10 minut w 180 stopniach.
Masa serowa.
Twaróg wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami.
(Nie należy zbyt długo miksować, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Wystarczy do momentu idealnego połączenia się składników.)
Jednolitą masę przelać na ciasteczkowy spód.
Pieczenie.
Na samym spodzie piekarnika umieścić blaszkę, wypełnić ją gorącą wodą i wtedy należy rozgrzać piekarnik.   
Sernik przez pierwsze 15 minut piec w temperaturze 180 stopni, a następnie nie otwierając piekarnika zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 70 minut (+/-).
 (Wierzch upieczonego sernika powinien być sprężysty.)
Ciasto pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Polewa.
Składniki polewy dokładnie połączyć i posmarować nią wierzch sernika.
Ciasto wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
 
 
Sernik nowojorski - dodatkowe informacje:
 
Zamiast budyniu można dodać około 2,5 łyżki mąki pszennej oraz odrobinę ekstraktu waniliowego.
Ja dla wygody po prostu dodaje budyń.

28 komentarzy:

  1. Mniam! Narobiłaś mi smaka na taki pyszny sernik:) pięknie Ci wyszedł Diano:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ on musi być pyszny. Rewelacyjnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka :) sernik nowojorski to mój ulubiony rodzaj sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sernik nowojorski - zresztą w ogóle lubię serniki. A Twój wygląda tak pysznie, że nabrałam ochoty i chyba jakiś zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajeczny sernik! <3
    Kubki smakowe pracują od samego patrzenia! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie wypróbuję Twój pomysł pieczenia tego sernika!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale, delikatnie, tak kremowo! Sernik to chyba jedyne ciasto na które zawsze mam ochotę :) Ale musi być bez rodzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    - www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    - www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    -https://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam serdecznie ♡
    Wygląda cudownie! Nigdy nie robiłam takiego sernika, świetny przepis, koniecznie muszę go wypróbować :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie! Ja zazwyczaj stawiam na taki sernik klasyczny, który nauczyłam się robić od babci i mamy, jednak chyba czas w końcu odrobine poeksperymentować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowicie prezentuje się ten sernik :D Pięknie go udekorowałaś :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. pysznie wygląda ja jeszcze tego sernika nie robiłam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger