środa, listopada 24, 2021

Chrupiące gofry z kuleczkami zbożowymi (na wodzie gazowanej)



 
 Chrupiące gofry z kuleczkami zbożowymi to doskonała propozycja na słodkie śniadanie lub pyszny deser.
Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.
Są chrupiące na zewnątrz i puszyste środku, a zbożowe kuleczki sprawiają, że gofry są bardziej syte i posiadają przyjemny posmak.
Ja je uwielbiam solo, ale doskonale komponują się też z dżemem lub bitą śmietaną i owocami.
Pyszności!
A jakie są Wasze ulubione gofry?


Koniecznie sprawdźcie mój sprawdzony przepis na Gofry idealne - klik, w którym również znajdziecie cenne rady, aby przygotować najlepsze gofry.


Chrupiące gofry z kuleczkami zbożowymi - składniki:

(około 8-9 dużych gofrów)
 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1,5 szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki oleju
2 jajka
 2 łyżki cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
 1 szczypta soli
Dodatkowo:
1/2 szklanki kuleczek zbożowych


Chrupiące gofry z kuleczkami zbożowymi - przygotowanie:

Białka z solą ubić na sztywną pianę.
Pozostałe składniki zmiksować do momentu uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.
Następnie do masy należy delikatnie wmieszać ubitą pianę, a na końcu całość połączyć z kuleczkami zbożowymi.
Gofrownicę rozgrzać i jeśli istnieje taka potrzeba to natłuścić olejem (mój sprzęt posiada powłokę nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam). 
Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić po płytkach grzewczych.
Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane.
(Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze dłużej. Moja posiada 1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.)
Gofry ułożone bokiem ostudzić na kratce.
Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.

18 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger