czwartek, czerwca 17, 2021

Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami i galaretką

 


Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami i galaretką to mój wymysł sprzed ponad 6 lat.
Pamiętam jaką wtedy zrobił furorę, więc od czasu do czasu lubię przypomnieć sobie jego rewelacyjny smak oraz delikatną i puszystą konsystencję.
 Ciasto te to do doskonałe połączenie smaku wanilii i wiśni.
Samo w sobie nie jest zbyt słodkie, więc perfekcyjnie komponuje się delicjami. 
Spróbujecie?
 
 
 Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami i galaretką - składniki:
 
(Tortownica o średnicy 22-24 cm)
Spód:
100g okrągłych biszkoptów
Masa serowa:
700g serka homogenizowanego (waniliowego; użyłam z wiaderka)
200g śmietanki 30-36%
4-5 łyżek cukru pudru (płaskich)
4 łyżeczki żelatyny (płaskie)
Dodatkowo:
1 opakowanie galaretki wiśniowej
Wierzch:
1 opakowanie.150g delicji z nadzieniem wiśniowym
Opcjonalnie:
delicje do dekoracji

 
 Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami i galaretką - przygotowanie:
 
Galaretkę rozpuścić w 400-450 ml wody, ostudzić i pozostawić w lodówce do delikatnego stężenia.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
Kremówkę ubić na sztywno.
Ubitą śmietankę wymieszać z cukrem i nadal miksując z serkiem waniliowym (dodawać go po jednej łyżce).
 Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.
Masę rozsmarować na biszkoptach oraz polać resztą galaretki.
Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

16 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger