wtorek, marca 09, 2021

Cukinia w panierce sezamowej




Cukinia w panierce sezamowej poleca się jako zdrowa i szybka przekąska.
Idealnie nadaje się podczas spotkań towarzyskich lub też na lekką kolację.
W naszym domu cukinia panierowana znika naprawdę ekspresowo.
Staram się ją smażyć na minimalnej ilości tłuszczu i często w zdrowej panierce.
Bułka tarta to klasyka, prawda?
Dlatego na końcu wpisu zamieściłam informacje o fajnej alternatywie dla zwykłych panierek.
 A wracając do zaprezentowanej cukinii to spróbujcie podać ją z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.
Pycha!
Koniecznie to sprawdźcie!


Cukinia w panierce sezamowej - składniki:

 1 średnia cukinia (około 400g)
sól
Do panierowania:
2 jajka
1 łyżka mleka
panierka sezamowa (*)
Ponadto:
odrobina oleju do smażenia


Cukinia w panierce sezamowej - przygotowanie:

Cukinię należy dokładnie umyć, osuszyć oraz pokroić w plasterki o grubości około 8 mm.
Każdy kawałek delikatnie posolić.
Jajka roztrzepać z odrobiną mleka i ewentualnie doprawić ulubionymi przyprawami.
Panierowanie.
Plastry cukinii osobno obtoczyć w jajku i następnie bardzo dokładnie w panierce sezamowej.
Smażenie.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
Cukinię smażyć z obu stron po kilka minut.
(W gotową cukinię można z łatwością wbić widelec.)


(*) W przepisie użyłam panierki sezamowej AlePanierka, którą prezentowałam Wam już tu - klik.
W jej składzie znajdują się otręby pszenne, sezam i złoty len.
Inne rodzaje panierek również zawierają różne pełnowartościowe składniki oraz zero zbędnej chemii.
Polecam!


AlePanierka na Facebooku - klik.
AlePanierka na Instagramie - klik.
AlePanierka na Allegro - klik.

42 komentarze:

  1. Jej, nie jadłam jeszcze czegoś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :P
    „Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ciekawe danie, z chęcią bym spróbowała ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cukinie, a w takiej odsłonie jeszcze nie miałam okazji jeść.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cukinię. Jadam ją w każdej postaci, w taki sposób przygotowanej nie znam. Poszukam tej panierki, brzmi nieźle

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować, bo zwykle robię soute lub w tradycyjnej panierce.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Ale pyszności, fajnie pomyślana przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  8. MNiam, ale bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe :) Zwykle używałam zwykłej bułki tartej, ale pomysł z sezamem na plus :)

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię cukinię! fajna wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ to musi być smaczne. Akurat mam cukinię to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, to musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. W lato cukinii mamy dużo, ale w sezamie jej chyba nie przyrządzaliśmy

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubimy takie "fit" pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, jak pysznie. 😊😋

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam panierowana cukinie, a taka panierka to palce lizac! Super :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger