czwartek, października 29, 2020

Szybkie i tanie kruche ciasto z dżemem i kruszonką





Kruche ciasto z dżemem i kruszonką poleca się na co dzień i od święta.
Możecie je również upiec, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub zadzwonią goście z informacją, że będą za godzinę.
Uwierzcie, że te ciasto nie tylko robi się ekspresowo, ale też jest bardzo smaczne i wprost rozpływa się w ustach.
To kto skorzysta z przepisu?


Kruche ciasto z dżemem i kruszonką - składniki:

(Forma o wymiarach około 24 x 24 cm)
400g mąki pszennej (u mnie Młyny Szczepanki)
200g masła/margaryny
150g cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1 szczypta soli
 Dodatkowo:
1 słoiczek/300g dżemu (gęstego)


Kruche ciasto z dżemem i kruszonką - przygotowanie:
 
Do dużej miski należy przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kawałki schłodzonego masła/margaryny oraz jajko.
Całość szybko zagnieść na jednolite ciasto i podzielić na 2 części: 1/3 oraz 2/3.
Większym kawałkiem wyłożyć dno formy wysłanej papierem dopieczenia, a następnie równomiernie posmarować go dżemem.
Na wierzch "poskubać" pozostałe ciasto (1/3).
Blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

39 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się. Ja również :)

      Usuń
    2. Przepis, Mega. Sprawdza się z dżemem, marmoladą i owocami. Ja do ciasta dodaję jeszcze mielone migdały.

      Usuń
  2. Uwielbiam :) szybkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto to można jeść i jeść bez końca.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezwykle proste ciacho i z pewnością bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto, najlepiej jak jest jak najwięcej kruszonki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie zjadłabym takie ciasto. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm jak będę szukała przepisu to wejdę na tą notkę. Wygląda tak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne ciasto wieczorowa pora, zjadloby sie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mega tanie, mega szybkie, mega pyszne, polecam w 100%.

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zrobiłam na szybko 😁 tuż przed wigilią, zmodyfikowałam trochę -jabłka wymieszałam z dżemem i skórką pomarańczową/ wyszło mmmmmniam! Dziękuje za przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Wlasnie robie to ciasto

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger