Botwinka to zupa, którą obowiązkowo gotuję nie tylko w sezonie!
Zawsze staram się mrozić młode buraczki z liśćmi i dzięki temu botwinka pojawia się na moim stole, kiedy tylko mam na nią ochotę.
Cała moja rodzina uwielbia ten buraczkowy smak połączony z mnóstwem warzyw, śmietaną oraz posiekaną zieleniną.
Często też do zupy dodajemy kawałki jajek ugotowanych na twardo.
Pycha!
Zawsze staram się mrozić młode buraczki z liśćmi i dzięki temu botwinka pojawia się na moim stole, kiedy tylko mam na nią ochotę.
Cała moja rodzina uwielbia ten buraczkowy smak połączony z mnóstwem warzyw, śmietaną oraz posiekaną zieleniną.
Często też do zupy dodajemy kawałki jajek ugotowanych na twardo.
Pycha!
Botwinka - składniki:
mięso na wywar (opcjonalnie) (*)
2-3 pęczki botwinki (liście z buraczkami)
3-4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki soku z cytryny
natka pietruszki/koperek
sól, pieprz
Dodatkowo:
śmietana
Opcjonalnie:
jajka ugotowane na twardo
Botwinka - przygotowanie:
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i soli.
Dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę pietruszkę, selera oraz buraczki (z botwinki).
Dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę pietruszkę, selera oraz buraczki (z botwinki).
Całość pogotować około 15-20 minut i następnie wrzucić drobno pokrojone łodygi z listkami botwiny.
Wszystko razem gotować do miękkości oraz połączyć z sokiem z cytryny.
Na końcu do zupy wmieszać śmietanę i uprzednio posiekaną zieleninę.
Botwinkę doprawić do smaku.
Botwinka - dodatkowe informacje:
(*) Botwinkę można ugotować jedynie na wywarze z warzyw.
Wtedy warto do niej dodać około łyżki masła, dobrej jakości oleju, np. rzepakowego lub oliwy.
Wtedy warto do niej dodać około łyżki masła, dobrej jakości oleju, np. rzepakowego lub oliwy.
Zdrowa :)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńPyszna zupka. Dawno takiej nie robiłam
OdpowiedzUsuńBardzo ją lubimy :)
UsuńBardzo dawno nie jadłam zupy botwiknowej :)
OdpowiedzUsuńMoże to nadrobisz? <3
UsuńJedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńTeż ją bardzo lubimy.
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSuper <3 Ja również.
UsuńTo jednak z zup mojego dzieciństwa. Mama ją gotowała często, a ja za nią nie przepadałam :) Dziś za to uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDawno nie jadłam botwinki. Pychota.
OdpowiedzUsuńWarto nadrobić <3
UsuńPyszna i zdrowa zupa 😊 bardzo ją lubię choć rzadko jadam
OdpowiedzUsuń:)
Usuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDawno nie jadłam żadnej zupy
OdpowiedzUsuńOj, koniecznie to nadrób!
UsuńLubię ❤
OdpowiedzUsuńJa także <3
UsuńLato bez botwinka? Niemożliwe, bo to zupa obowiązkowa 😉
OdpowiedzUsuńTo prawda <3
UsuńMój partner robił zupę z botwinki i była pyszna :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że posmakowała.
UsuńPysznie, już robiłam w tym sezonie, ale na pewno warto ją zrobić jeszcze raz :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
UsuńSmaczna i zdrowa, bardzo lubimy :-)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwielbiam botwinkę. Latem często jadam :)
OdpowiedzUsuńSuper.
UsuńMuszę ugotować, bo dawno nie jadłam buraczków!
OdpowiedzUsuńKoniecznie <3
UsuńZupa z buraków to jedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńTeż ją bardzo lubię.
Usuńjedna z moich ulubionych zup
OdpowiedzUsuńMoja również <3
UsuńZjadłabym :-) Bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńUgotujesz?
Usuń