poniedziałek, czerwca 29, 2020

Różowy biszkopt przekładany



Różowy biszkopt to ciasto, które możecie przełożyć na mnóstwo sposobów.
Od Was zależy czy będzie to jakiś krem, dżem, bita śmietana lub dowolne nadzienie.
Ja tym razem swój biszkopt przełożyłam masą kukułkową oraz dżemem i przyznam, że to połączenie wyszło wyśmienite.
Dodatkowo pyszna polewa czekoladowa, troszkę ozdób i jest efekt cieszący oko.
Z takiego ciasta możecie również przygotować tort.

Ps. Jeśli chcecie inne wymiary biszkoptu to zerknijcie do przepisu na mój Najlepszy biszkopt do ciast i tortów - klik.
Z tymże tu z barwnikiem dodałam odrobinkę proszku do pieczenia.


Różowy biszkopt przekładany - składniki:

(Tortownica o średnicy 22-25 cm)
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
różowy barwnik (u mnie naturalny w proszku)
Moje nadzienie:
masa kukułkowa
dżem
Polewa:
150g czekolady (u mnie deserowa)
3-4 łyżki mleka


Różowy biszkopt przekładany - przygotowanie:

Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz barwnik.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części oraz następnie przełożyć dowolnym kremem/dżemem.
Przygotować polewę.
Kawałki czekolady roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem.
Gotową polewą udekorować posmarować wierzch ciasta.
Całość udekorować według uznania.
 

31 komentarzy:

  1. Jejku *.* Masz rękę do wypieków :D
    Przepięknie ci wyszło to ciasto :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie wygląda ten biszkopt, nie jadłam jeszcze nigdy różowego biszkoptu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada mega apetycznie i ten kolorek ❤️

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny biszkopt, te kolory do mnie przemawiają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna odmiana, kolorek super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny biszkopt :) śliczny kolor i bardzo ciekawe nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda genialnie ;D ale bym jadła!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pięknie, idealny na urodziny!
    Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciasto a talent jak u cukiernika

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger