wtorek, czerwca 19, 2018

Najprostsze i najszybsze ciasto z truskawkami i kruszonką (bez miksera)




Zgadza się, to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast, których dodatkowym atutem jest pyszny smak.
Naprawdę przepis jest dość banalny i nie ma opcji, aby ciasto się nie udało.
Jego przygotowanie przypomina pieczenie muffinków, z tymże w tym przypadku została użyta jedna, większa blaszka.
Mi nawet smakowo odrobinę przypomina drożdżówkę...
Takie ciasto doskonale sprawdzi się w przypadku niespodziewanych gości, ale przyznam, że świetnie smakuje przy każdej okazji i bez niej.
Jeśli pod ręką nie macie akurat truskawek - to nic nie szkodzi, ponieważ możecie użyć dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych.
Ja truskawki połączyłam z cytrynową nutą, co moim zadaniem jest świetnym zestawieniem i nadaje całości charakteru.
W moim domu ta wersja jest bardzo lubiana, więc i Wam polecam, abyście spróbowali takiego połączenia!

(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
 1,5 szklanki/240g mąki pszennej (1 szklanka - 250 ml)
1/3 szklanki/60g mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki/160g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka/kefiru/jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
kilka kropli aromatu cytrynowego 
skórka z połowy cytryny
Ponadto:
około 15 truskawek
Kruszonka:
3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
2 łyżki masła
2 łyżki cukru 
1 łyżka cukru waniliowego
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania

W pierwszej misce wymieszać obie mąki, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko, olej, aromat i skórkę cytrynową.
Suche składniki połączyć z mokrymi. 
(Wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej. W masie mogą być grudki. Krótko mieszane ciasto po upieczeniu będzie bardziej pulchne i delikatne, natomiast zbyt długo - zbite.)
 Masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu równomiernie ułożyć połówki truskawek - przekrojoną stroną do góry.
 Przygotować kruszonkę. 
Masło, cukier i mąkę dokładnie połączyć, a następnie rozetrzeć palcami i umieścić na owocach.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. 
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

13 komentarzy:

  1. Dziekuje z przepis . Ciasto wyszlo super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. Z chęcią poproszę o zdjęcie do galerii na fb.

      Usuń
  2. Czy można dać śmietanę zamiast jogurtu?

    OdpowiedzUsuń
  3. co najlepszym rozwiązaniem jest tutaj aby ciasto było długo wilgotne ? jogurt mleko czy kefir a moze maślanka ?? z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma różnicy czy użyje się jogurtu, kefiru czy maślanki.

      Usuń
    2. dobrze, dziękuję

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger