środa, maja 30, 2018

Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią





Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią polecają się na szybkie śniadanie oraz doskonałą przekąskę w pracy, szkole lub też podczas spaceru z dzieckiem.
Osobiście uwielbiam omlety oraz różne placuszki jajeczne.
 Te są naprawdę przepyszne i bardzo aromatyczne.
My je podjadamy w wersji solo, ale również świetnie komponują się z ulubionym sosem, na ciepło i zimno.
Sami spróbujcie!

 
 Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią - składniki:
 
(około 10 sztuk)
2 jajka
2 łyżki kefiru/jogurtu naturalnego/śmietany
2 łyżki mąki pszennej (płaskie)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
Dodatkowo:
 1 kulka mozzarelli
5 listków świeżej bazylii (dużych)
Ponadto:
olej/masło do smażenia

 
Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią - przygotowanie:
 
Jajka najpierw wymieszać (najlepiej widelcem) z kefirem, jogurtem lub śmietaną, a następnie z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Na końcu do masy jajecznej wmieszać mozzarellę uprzednio pokrojoną w kostkę oraz posiekane listki bazylii.
Na patelni rozgrzać masło lub olej i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć (*) z obu stron na złoty kolor i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
(Choć ja oraz moja córka uwielbiamy je podjadać również na zimno.)
 
(*) Aby ser nie wypływał i placuszki nie rozpadały się podczas smażenia to należy je przypiec na małym ogniu, a następnie przełożyć na drugą stronę.
 

10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger