Lubicie lekkie i rozpływające się w ustach ciasta?
Jeśli tak, to świetnie trafiliście!
Moja kefirowa pianka ostatnio robi furorę wśród rodziny i znajomych...
Ciasto jest naprawdę rewelacyjne w smaku, a dodatkowo niezwykle proste w przygotowaniu.
Niezbyt słodka pianka idealnie komponuje się z dodatkiem bitej śmietany oraz chrupiącymi bezikami.
Aj... koniecznie spróbujcie!
(Tortownica o średnicy 26 cm)
Masa kefirowa:
800 ml kefiru
150 ml wody
2 galaretki (u mnie truskawkowe)
Bita śmietana:
250 ml śmietanki 36%
2-3 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
30g bezików
biszkopty/herbatniki/kruche ciastka na 2 warstwy + kilka do dekoracji
Galaretki rozpuścić w 150 ml gorącej wody i pozostawić do ostudzenia.
Kefir należy zmiksować, a następnie połączyć z galaretką.
Masę schłodzić w lodówce, aby delikatnie stężała.
Po tym czasie formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć biszkoptami/herbatnikami/kruchymi ciastkami.
Na ciastkach umieścić masę kefirową oraz ponownie warstwę dowolnych ciasteczek.
Całość wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie.
W międzyczasie przygotować bitą śmietanę.
Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno i równomiernie umieścić na chłodzącym się cieście.
Na wierzchu ułożyć kilka ciastek oraz delikatnie pokruszone beziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!