![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJni_bVhO1Y5b5hqpwtp0q0sFdkYzKv6sY0Be50UHuAnDQUVYx1-F0kMsPiRkksuDeX9bmMAs0UlDtbf-ZI4M2NY4Ax67X4c4KH08ar9I_fSP9hVJdfJ5J0utqsllMJ0StULiES8Wmi4kQ/s400-rw/11667307_1652479864963827_6016591888308858521_n.jpg)
Przepis autorski (mój).
Placuszki są pyszne, delikatne i jestem pewna, że posmakują każdemu.
Nie tylko miłośnikom malin, choć im w szczególności!
A ten zapach...
Kusi!
Polecam.
(około 10 sztuk)
1 jajko (duże)
1 szczypta soli
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru pudru (można dodać więcej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 garść malin
1 szczypta soli
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru pudru (można dodać więcej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 garść malin
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Białko oddzielić od żółtka i ubić (z solą) na sztywną pianę.
W drugiej misce umieścić żółtko, dodać mleko, mąkę, cukier puder,
miękkie masło oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać.
Ubitą pianę i maliny połączyć z pozostałymi składnikami.
Patelnię rozgrzać (bez tłuszczu) i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta.
Smażyć z obu stron do zarumienienia się.
Podawać na gorąco posypane cukrem pudrem.
Całość dokładnie wymieszać.
Ubitą pianę i maliny połączyć z pozostałymi składnikami.
Patelnię rozgrzać (bez tłuszczu) i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta.
Smażyć z obu stron do zarumienienia się.
Podawać na gorąco posypane cukrem pudrem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7UB2_07K6FXV9WsdHq9Cg-DV48FvtjAMv3m4GwLxek7ssgHRhoUphs4cnF7rBjhBU7ZZWZcZzpdcIVBxLg54ASJlhMQXUuYRYndOgjIt0slyQ6Mqca6p-ymBunzcnXI7qVuWT29TxPqyg/s200-rw/11255051_1652480978297049_5326848504724571848_n.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!