![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgb4imIWBBuAgDJSL9mRrUFjj2j06i3TcOTgCJAblmWxg2C1cL5kL3EjPNTfaArVdvTbUCi5J0Upv2nNdyE35HK-DBj7midOnm37c4J40gBbXNXsnUOM_hmz0fSREMHVuk3JFqiomywFtVW/s640-rw/12049595_1682473585297788_3771222363651612513_n.jpg)
Bardzo prosty i pyszny przepis na cukinię, która świetnie smakuje prosto ze słoika.
Jest również doskonałym składnikiem sałatek oraz ciast i deserów.
Pycha!
1 kg cukinii
1/2 kg cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
ok 5 szt goździków
1,5 l wody
1/2 kg cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
ok 5 szt goździków
1,5 l wody
Obraną cukinie pokroić w kostkę i umieścić w niewielkim garnuszku.
Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym i przelać do cukinii.
Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym i przelać do cukinii.
Całość odstawić na 24 h, a następnie odcedzić.
Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy, goździki.
Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy, goździki.
Wszystko razem zagotować i pozostawić do ostygnięcia.
Cukinię włożyć do słoików i zalać zimną zalewą.
Pasteryzować około 15 minut.
Cukinię włożyć do słoików i zalać zimną zalewą.
Pasteryzować około 15 minut.
Witam a czy taką cukinię mogę potem wykorzystać do zupek dla małego dziecka takiego do 1 roczku?
OdpowiedzUsuńTaka cukinia najlepsza jest na zimno i raczej do zupek nie pasuje. Lepsza jest solo, w sałatkach i deserach. Jeśli na ciepło - to w ciastach.
Usuń