sobota, lipca 02, 2016

Cukinia w słodkiej zalewie


Bardzo prosty i pyszny przepis na cukinię, która świetnie smakuje prosto ze słoika.
Jest również doskonałym składnikiem sałatek oraz ciast i deserów.
Pycha!

1 kg cukinii
1/2 kg cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
ok 5 szt goździków
1,5 l wody

Obraną cukinie pokroić w kostkę i umieścić w niewielkim garnuszku. 
Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym i przelać do cukinii.
Całość odstawić na 24 h, a następnie odcedzić. 
Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy, goździki.
Wszystko razem zagotować i pozostawić do ostygnięcia. 
Cukinię włożyć do słoików i zalać zimną zalewą. 
Pasteryzować około 15 minut.

2 komentarze:

  1. Witam a czy taką cukinię mogę potem wykorzystać do zupek dla małego dziecka takiego do 1 roczku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka cukinia najlepsza jest na zimno i raczej do zupek nie pasuje. Lepsza jest solo, w sałatkach i deserach. Jeśli na ciepło - to w ciastach.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger