Przepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko".
(Zrobiłam z połowy proporcji i poniżej przedstawiłam już te moje.)
Są to jedne z najłatwiejszych babeczek, których proporcje bardzo łatwo zapamiętać.
Francuskie ciasto Quatre-quarts (cztery ćwiartki) - czyli zawierające cztery podstawowe składniki: jajka, cukier, masło i mąkę - odmierzane w takiej samej ilości.
Proste, prawda?
Proste, prawda?
Babeczki zostały wzbogacone o cytrynę i aromat wanilii.
Nie da się opisać jak pięknie pachniały!
Można je polukrować lub upiec w jednej większej foremce - oczywiście wydłużając czas pieczenia.
(Ja użyłam uroczych papilotek z PapilArt, które prostym wypiekom nadają niezwykłego charakteru. Ach te słodkie kropeczki...)
Ktoś chętny na taką babeczkę?
(około 8-9 sztuk)
100g mąki pszennej
100g cukru
100g masła
2 jajka (około 100g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1/4 cytryny
Masło rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć potrzebną ilość soku.
W misce utrzeć (rózgą lub mikserem) jajka z cukrem.
Do masy jajecznej dodać cukier waniliowy, masło oraz skórkę i sok z cytryny.
Następnie ciągle mieszając - należy stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
O jejciu musze je zrobić
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
Usuńkurcze, zawsze jak robię babeczki to wyrastają mi jak szalone - w przepisie jest informacja że to przepis na 12 sztuk, mi ostatnio wyszło 19! :D
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu?
Usuńtego jeszcze nie testowałam ;)
Usuńjeszcze :D
To może się skusisz? ;)
Usuń