niedziela, czerwca 05, 2016

Sałatka ze szpinaku, boczku i fasoli




Zainspirowałam się pewnym włoskim przepisem, który od razu podpadł do gustu nie tylko dla mnie, ale również mojej rodzinie i znajomym.
Sałatka jest lekka, smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu.
Świeży szpinak idealnie komponuje się chrupiącym boczkiem i delikatną fasolką.
 Zresztą sami spróbujcie, bo naprawdę warto!

100g wędzonego boczku (surowego)
150g szpinaku baby
1 mała puszka białej fasoli
1 cebula (mała)
2-3 łyżki pestek dyni (prażonych)
Dodatkowo:
ocet winny (czerwony)
oliwa
sól, pieprz

 Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni (powinien być miękki i chrupiący).
Cebulę pokroić w cienkie piórka, a fasolkę odcedzić z zalewy.
Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, skropić octem, oliwą i doprawić solą z pieprzem.
Całość delikatnie przemieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger