czwartek, czerwca 02, 2016

Kolakakor - szwedzkie ciasteczka karmelowe




Zainspirowałam się przepisem z blogu: blue spoon.
 Ciasteczka te są wypiekane w Szwecji na Dzień Św. Łucji (ważnego święta w krajach skandynawskich - obchodzonego 13 grudnia).
Zalicza się je do słynnego "sju sorters kakor", czyli jednego z 7 rodzajów ciastek, które powinny znaleźć się na świątecznym stole.
 Dla mnie nie kojarzą się ze świętami, więc piekę je wtedy - kiedy mam na nie ochotę, ponieważ rewelacyjnie smakują, a robi się je - wręcz ekspresowo!
Z zewnątrz przyjemnie chrupią, a w środku są lekko ciągnące i... ten smak karmelu.
Pycha!

(około 20 sztuk)
 100g masła
100g cukru (najlepiej brązowego)
150g mąki pszennej
  1 łyżeczka golden syrupu (można użyć płynnego miodu)
  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masło z cukrem utrzeć do puszystości.
Dodać syrop (miód) i mąkę połączoną z sodą.
Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
(Masa powinna być lekko "piaskowa".)
Ciasto podzielić na 2-3 części i z każdej z nich uformować wałeczek o długości blachy, na której mają być pieczone ciastka.
Wałeczki ułożyć (równolegle) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć.
(Między wałeczkami należy zachować odstępy, ponieważ ciastka delikatnie rozrosną się na boki.)
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec (do zarumienienia się) 15-18 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie blachę wyjąć je z piekarnika i ostrym nożem - każdy wałeczek przeciąć (ukośnie) na mniejsze kawałki.
(W tym momencie ciasto jest bardzo miękkie i delikatne.)
Ciastka z powrotem wstawić do piekarnika (wyłączonego) i zostawić do chwili, aż całkowicie ostygną.
(Będą twardsze i chrupiące.)

1 komentarz:

  1. Oczywiste jest, że zdrowie jest cenniejsze niż wszystko inne. Aby mniej chorować, warto przestrzegać kilku kluczowych zasad.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger