![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidndW_efEJcRonqrzomDec4PxRtpZ7-HvuKIzAYRWFr9Ki8wFd0QRYDy-v7N5IH6VSbjMoW3a5LQWDJ92iQqiuyEHSacaWS6D-MIoCbL1mhLHbkrS7M5Iw0YxyW2am2qpW8mF-laogotg/s400-rw/11114780_1635264510018696_2719105892189751130_n.jpg)
Przepis autorski (mój).
Pamiętacie mój puszysty mus czekoladowy?
Teraz "pobawiłam się" białą czekoladą, którą zresztą baaardzo uwieeelbiam.
Oczywiście efekt wyszedł rewelacyjny!
Mus charakteryzuje się niezwykłą delikatnością i wprost rozpływa się w ustach.
Co prawda dodatek cynamonu podkreśla jego kremowy smak, ale możecie go pominąć.
Spróbujcie obu wersji!
150g białej czekolady
330 ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
330 ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Śmietankę przelać do rondelka (z grubym dnem) i dodać połamaną czekoladę.
Całość podgrzewać na małym ogniu - do momentu, aż czekolada całkowicie się roztopi.
(Nie wolno dopuścić do zagotowania się masy i należy ją często mieszać, aby się nie przypaliła).
Odstawić do ostygnięcia.
Masę schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
(Można też w zamrażarce.)
Po tym czasie wsypać cynamon i deser dokładnie ubić (około 5 minut) mikserem.
Przełożyć do pucharków lub foremek (by nadać mu fantazyjny kształt).
Udekorować według uznania.Po tym czasie wsypać cynamon i deser dokładnie ubić (około 5 minut) mikserem.
Przełożyć do pucharków lub foremek (by nadać mu fantazyjny kształt).
Można też zrobić w inny sposób.
Czekoladę rozpuścić w niewielkiej ilości kremówki.
Resztę śmietany ubić na sztywno i dodać ostudzoną czekoladę.
Całość delikatnie rozmieszać.
Dalej postępować tak jak powyżej.
Dalej postępować tak jak powyżej.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam.
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń