Przepis pochodzi z moich starych zapisków i już nie pamiętam ile razy ją robiłam.
Nadzienie można modyfikować, ale dla mnie rolada w tej wersji jest najsmaczniejsza, ponieważ taka delikatna i doskonale połączona smakowo.
Idealnie sprawdzi się jako zimna lub ciepła przekąska.
Wbrew pozorom samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super.
(Forma o wymiarach około 24 x 28 cm)
1 pierś z kurczaka (ok 350g)
2 jajka
1/4 szklanki majonezu
300g pieczarek
200g żółtego sera (startego na grubych oczkach tarki)
sól, pieprz
Dodatkowo (opcjonalnie):
szczypiorek, pomidor, bekon
Jajka roztrzepać, dodać majonez, ser i wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Piersi pokroić w drobną kostkę, delikatnie doprawić do smaku i wyłożyć na masę serową.
Kolejno ułożyć warstwę przesmażonych (z solą i pieprzem) pieczarek oraz opcjonalnie posypać szczypiorkiem lub kawałkami pomidora - czy bekonu.
Ciasto zwinąć w roladę i obwinąć folią aluminiową.
Piec 40 minut w 180 stopniach.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Piersi pokroić w drobną kostkę, delikatnie doprawić do smaku i wyłożyć na masę serową.
Kolejno ułożyć warstwę przesmażonych (z solą i pieprzem) pieczarek oraz opcjonalnie posypać szczypiorkiem lub kawałkami pomidora - czy bekonu.
Ciasto zwinąć w roladę i obwinąć folią aluminiową.
Piec 40 minut w 180 stopniach.
![]() | |
Niektóre z moich poprzednich wersji. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!