Proste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie.
Niby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji.
Karkówka jest mięciutka, aromatyczna i zanurzona w pysznym sosie.
Można też użyć innego rodzaju mięsa.
5 plastrów karkówki
4-5 pieczarek (dużych)
1 cebula (duża)
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
mąka pszenna do obtaczania mięsa
olej
Mięso pokroić w plastry, delikatnie rozbić i oprószyć solą z pieprzem.
Każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć (z obu stron) na złoty kolor.
Dodać pieczarki (pokrojone w plastry) i cebulę (pokrojoną w piórka).
Całość chwilkę przesmażyć i podlać niewielką ilością wody.
Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, przykryć i dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości.
(Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.)
(Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.)
Doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!