Zainspirowałam się przepisem z magazynu kulinarnego Auchan.
Niezbyt pewnie i z wielką ciekawością podchodziłam do tych ciasteczek, więc postanowiłam sama przekonać się - czy są one takie smaczne - na jakie wyglądają.
Dla miłośników jabłek i cynamonu będą one nie lada przysmakiem.
Są bardzo lekkie, delikatne i mogą stanowić zdrową alternatywę dla innych słodyczy.
Cynamon podkreśla smak jabłek i dodatkowo przyśpiesza metabolizm.
Płatki owsiane są źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego i daje poczucie sytości.
Właściwości miodu znamy wszyscy, więc pominę tą kwestię.
Do ciasteczek można dodać ulubione bakalie czy posiekaną czekoladę.
Ja przygotowałam je w wersji podstawowej.
(11 sztuk)
2 jabłka (średnie; najlepiej słodkie)
3/4 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju roślinnego
Jajko wbić do miski i roztrzepać widelcem.
Dodać obrane i starte (na grubych oczkach tarki) jabłka.
Całość dokładnie wymieszać.
Dodać miód, płatki owsiane cynamon i ponownie wszystko razem wymieszać.
Miskę przykryć i odstawić na około 15 minut (aby płatki spęczniały).
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!