![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEju2xj3RBM5u6TJRvhg0fJ26cb7qBvAaGumhIqvsU3Bl0KLCTqpMKFEFIQVBk8RaYVdWNThyphenhyphenUxw051WRn7lg1eKmum_fPaYfUWapEcEtOPqD8blw5JjcVPP8eeZPalRnwCh8C1Yc-siP00/s320-rw/11218051_740057086126574_2936707535428018602_n.jpg)
Przepis autorski (mój).
Deser jest bardzo puszysty, kremowy i smakuje naprawdę niesamowicie.
Poniżej przedstawiam wersję malinową, ale każdy z Was może przyrządzić go wg własnych preferencji.
Dbający o linię mogą zrezygnować z masła czy mleka w proszku.
Jednakże polecam oryginalny przepis w całości.
(3-4 porcje)
1 woreczek ryżu (100g)
1 łyżka śmietany (czubata)
2-3 łyżeczki cukru/miodu (lub dowolnego słodzidła do smaku)
1 budyń malinowy (bez cukru)
450 ml mleka
2 łyżki cukru
20g masła
2 łyżki mleka w proszku (płaskie)
Dodatkowo:
sos malinowy
Ryż ugotować wg przepisu (lepszy jest lekko rozgotowany).
Ugotować budyń.
3/4 mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy z cukrem.
Całość połączyć z gotującym się mlekiem i energicznie mieszając - zagotować.
Do gęstego budyniu wmieszać masło.
3/4 mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy z cukrem.
Całość połączyć z gotującym się mlekiem i energicznie mieszając - zagotować.
Do gęstego budyniu wmieszać masło.
Ryż wymieszać ze śmietaną i cukrem malinowym, a następnie połączyć z budyniem.
Dodać mleko w proszku i całość zmiksować na puszystą masę.
Deser przełożyć do miseczek - przed podaniem polać sosem malinowym.
Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu lub dodatkowo schłodzić w lodówce.
Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu lub dodatkowo schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!