środa, grudnia 24, 2025

Szybkie śledzie z żurawiną

Szybkie śledzie z żurawiną
 
Śledzie z żurawiną sprawdzą się jako przekąska na każdą okazję. Zazwyczaj przyrządzam je w okresie Bożego Narodzenia, ale często też bywają na moim stole w ciągu roku. Połączenie słonego śledzia i lekko słodkiej żurawiny jest przepyszne. Koniecznie sami sprawdźcie, tym bardziej że ten przepis jest banalnie prosty. Smacznego!
 
Czas przygotowania: 10 minut
Czas moczenia żurawiny: około 10 minut 
 
 

Śledzie z żurawiną – składniki:

 
 
 

Śledzie z żurawiną – przygotowanie:

 
Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 minut. Następnie należy ją dokładnie odcedzić.
Śledzie w zalewie solankowej lub octowej trzeba uprzednio wymoczyć w zimnej wodzie – do momentu, aż będą miały odpowiedni smak. Można też użyć filetów w oleju.
Filety pokroić na większe kawałki, a cebulę w piórka.
W słoiku, misce lub dowolnym pojemniku ułożyć warstwami kawałki śledzi, cebulę i żurawinę. Każdą warstwę należy posypać przyprawami. Na końcu całość zalać olejem.
Tak przygotowane śledzie przykryć i wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. 
 
 

Śledzie z żurawiną – dodatkowe informacje:

 
Można użyć śledzi w oleju – ich moczenie jest zbędne. Wtedy warto dodać odrobinę octu, aby całość nie wyszła zbyt mgła.
 
Szybkie śledzie z żurawiną
 
Przyprawy i bakalie Swojski Wyrób
W przepisie użyłam produktów Swojski Wyrób – w ramach wieloletniej współpracy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger