Śledzie z żurawiną sprawdzą się jako przekąska na każdą okazję. Zazwyczaj przyrządzam je w okresie Bożego Narodzenia, ale często też bywają na moim stole w ciągu roku. Połączenie słonego śledzia i lekko słodkiej żurawiny jest przepyszne. Koniecznie sami sprawdźcie, tym bardziej że ten przepis jest banalnie prosty. Smacznego!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas moczenia żurawiny: około 10 minut
Śledzie z żurawiną – składniki:
- 400 g filetów śledziowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 cebula (średnia lub duża)
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
- olej
Śledzie z żurawiną – przygotowanie:
Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 minut. Następnie należy ją dokładnie odcedzić.
Śledzie w zalewie solankowej lub octowej trzeba uprzednio wymoczyć w zimnej wodzie – do momentu, aż będą miały odpowiedni smak. Można też użyć filetów w oleju.
Filety pokroić na większe kawałki, a cebulę w piórka.
W słoiku, misce lub dowolnym pojemniku ułożyć warstwami kawałki śledzi, cebulę i żurawinę. Każdą warstwę należy posypać przyprawami. Na końcu całość zalać olejem.
Tak przygotowane śledzie przykryć i wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Śledzie z żurawiną – dodatkowe informacje:
Można użyć śledzi w oleju – ich moczenie jest zbędne. Wtedy warto dodać odrobinę octu, aby całość nie wyszła zbyt mgła.
W przepisie użyłam produktów Swojski Wyrób – w ramach wieloletniej współpracy.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!