poniedziałek, listopada 23, 2020

Sałatka z mixem kaszy i ryżu oraz z pieczonym burakiem i dynią




Sałatka z mixem kaszy i ryżu oraz z pieczonym burakiem i dynią to pyszna i pełnowartościowa propozycja na zdrowy posiłek, który można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy.
 Sałatka jest syta i kolorowa, więc wygląda niezwykle apetycznie.
Możecie ją wzbogacić o swoje ulubione dodatki, jak np. fetę, kurczaka, wędzonego łososia lub też tuńczyka.
Przyznam Wam szczerze, że zaprezentowana wersja w moim domu znika ekspresowo.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!


Sałatka z mixem kaszy i ryżu oraz z pieczonym burakiem i dynią - składniki:

100g mixu sałat
50g mixu ryżu i kasz (u mnie Lunch Mix Kupiec; waga przed gotowaniem)
100g dyni
1 burak
Dodatkowo:
3-5 łyżek oliwy/dobrej jakości oleju
1-2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz 
natka pietruszki
Ponadto do pieczenia dyni:
1 łyżka oleju
papryka słodka
sól

Sałatka z mixem kaszy i ryżu oraz z pieczonym burakiem i dynią - przygotowanie:

Buraka upiec w sposób podany tu - klik.
(Ja zazwyczaj piekę buraki w większej ilości. Można też użyć buraka gotowanego lub nawet marynowanego.)
Obraną dynię pokroić w kostkę i wymieszać z olejem oraz odrobiną papryki oraz soli.
(Każdy kawałek powinien być pokryty mieszanką.)
Dynię luźno umieścić na blasze od piekarnika wysłanej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
(Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i odmiany dyni. W gotową dynię powinien z łatwością wchodzić widelec.)
 Mix ryżu z kaszą ugotować według przepisu umieszczonego na opakowaniu.
Sałatka.
W większej misce ułożyć mix sałat, a na niej ryż z kaszą, pokrojonego buraka oraz dynię.
Wszystko razem polać oliwą/olejem i sokiem z cytryny, posypać solą z pieprzem, a następnie ostrożnie przemieszać.
Gotową sałatkę udekorować natką pietruszki.

15 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger