sobota, listopada 07, 2020

Drożdżówka dyniowa bez jajek


 
 
 Drożdżówka dyniowa bez jajek to pyszne ciasto, które dodatkowo zachwyca pięknym, żółtym kolorem.
Jest puszyste oraz przyjemnie delikatnie i niebyt słodkie, dlatego warto je polukrować, tak jak to zazwyczaj robię.
Dodam, że taka drożdżówka idealnie się przechowuje i nawet na drugi dzień jest pachnąca oraz mięciutka.
Polecam!

 
 Drożdżówka dyniowa bez jajek - składniki:

(Forma o wymiarach 9 x 28 cm)
3/4 szklanki puree z dyni (1 szklanka = 250 ml; około 230g; tu przepis na puree - klik)
3/4 szklanki mleka
30g świeżych drożdży 
1/2 szklanki cukru (130g)
100 ml oleju
1 szczypta soli
odrobina aromatu waniliowego/pomarańczowego/migdałowego (według gustu)
Opcjonalnie na lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki mleka/wody


 Drożdżówka dyniowa bez jajek - przygotowanie:

Przygotować zaczyn.
Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Puree dyniowe połączyć z pozostałym mlekiem.
Następnie do większej miski należy przesiać mąkę, dodać sól, cukier, zaczyn, olej, aromat i dynię z mlekiem.
Wszystko razem dokładnie wyrobić (dłońmi lub mikserem z końcówką haka) na gładkie oraz jednolite ciasto.
(Uwaga! Ciasto będzie się kleiło, ale to normalne.)
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
 Po tym czasie drożdżówkę wstawić do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawić na 180 stopni.
Piec około 35 minut do tzw. "suchego patyczka".
Opcjonalnie przygotować lukier.
Cukier puder rozmieszać z gorącym mlekiem/wodą i rozsmarować na ostudzonym cieście.
 

 W przepisie użyłam mąki Szczepanki Luksusowej typ 550.
 

30 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) A ile tej mąki dać? Chyba że jestem ślepa i nie widzę w tekście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej drożdżówki jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne jesienne ciasto 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Dyniowej jeszcze nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda! :) myślę, że ten przepis jest mega.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie, ale bez liścia poproszę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie :) Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę zrobić! Wygląda przepysznie :)

    Pozdrawiamy 🙂
    www.twinslife.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Z dyni robiłam jedynie zupę krem :) Chętnie wypróbuję ten przepis :) Jestem ciekawa jak smakuje takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie i mąka bardzo dobrze mi znana :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm, na pewno pyszne :) mam puree z dyni zamrożone ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis na babkę, super ci wyrosła ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger