piątek, lipca 31, 2020

Ciasto na paluszkach francuskich z kremem mascarpone, owocami i galaretką






Ciasto na paluszkach francuskich z kremem mascarpone, owocami i galaretką to przepyszna propozycja na delikatny deser, który można modyfikować na mnóstwo sposobów.
Ja co raz zmieniam owoce i smaki galaretek.
Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu, takie lekkie oraz orzeźwiające.
Krem rozpływa się w ustach i idealnie łączy z resztą składników.
Zresztą sami spróbujcie!


Ciasto na paluszkach francuskich z kremem mascarpone, owocami i galaretką - składniki:

(Forma o wymiarach 22 x 26 cm)
Spód:
200-210g paluszków francuskich (ciastka Brześć)
Krem:
 250g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30-36%
3 łyżki cukru pudru (płaskie)
kilka kropel aromatu waniliowego/esencji waniliowej (opcjonalnie)
Wierzch:
2 opakowania galaretki (u mnie zielona kiwi i przezroczysta owoce tropikalne; obie na 500 ml wody)
owoce (u mnie borówki i śliwki)


Ciasto na paluszkach francuskich z kremem mascarpone, owocami i galaretką - przygotowanie:

Galaretki przygotować zgodnie z opisem zmieszczonym na opakowaniu i po ostudzeniu schłodzić w lodówce.
Przygotować krem.
 Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone oraz opcjonalnie z aromatem/esencją waniliową.
 Całość.
  Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą oraz na jej dnie równomiernie ułożyć warstwę paluszków francuskich.
Na ciastkach umieścić krem i wszystko wstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie na kremie umieścić owoce, które następnie należy zalać tężejącą galaretką/galaretkami (*)
Ciasto schłodzić w lodówce do momentu całkowitego stężenia galaretki.


Ciasto na paluszkach francuskich z kremem mascarpone, owocami i galaretką - dodatkowe informacje:

(*) Moje galaretki zmieszały się ze sobą tworząc krystaliczny, delikatnie zielony kolor.
Możecie użyć galaretki o jednakowym smaku lub przygotować dwie tworząc warstwy.
Wtedy jedną z nich należy przygotować wcześniej, aby później zalać nią owoce, schłodzić do stężenia i dopiero umieścić kolejną galaretkę.


Koniecznie odwiedźcie mnie na Facebooku - klik oraz Instagramie - klik.

32 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta:) wygląda smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smacznie wygląda! Przepięknie prezentuje się też ta galaretka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki fajny pomysł na deser. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko, ale się zaśliniłam! Uwielbiam takie ciasta z galaretką i jakimś serkiem! Ale nie zrobię go, nawet nie dlatego, że jestem leniwa (choć jestem), tylko aktualnie mieszkam sama, więc zżarłabym wszystko sama jedna. Za miesiąc mogę je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam podobny problem.... Sama większość zjadłam ;)

      Usuń
  5. Fajny pomysł z paluszkami na spodzie, ciasto wygląda bardzo kolorowo i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne letnie ciacho i jakie szybkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. super ciasto, i uwielbiam te paluszki

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubie takie ciasta bez pieczenia, idealne na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pięknie wygląda! I oczywiście musi też smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń








  10. Diana super ciasto aż z apetytem by się wcinało .dawno mnie tu nie było bo nie moglam komentować za sprawą laptopu pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger