środa, czerwca 03, 2020

Spaghetti al limone/Spaghetti z sosem cytrynowym




Znacie spaghetti al limone, czyli spaghetti z sosem cytrynowym?
Jest ono niezwykle proste i bardzo ekspresowe w przygotowaniu.
Już po 10 minutach można cieszyć się pysznym oraz niezwykle aromatycznym makaronem pełnym lekkości i orzeźwiającej nuty.
Podobno te cudowne połączenie pasty z cytryną pochodzi Kampanii, która znajduje się na południu Włoch...
Koniecznie sami spróbujcie i przekonajcie się, że całość smakuje przeeepysznie!


Spaghetti al limone/Spaghetti z sosem cytrynowym - składniki:

(2 porcje)
200g makaronu spaghetti
 około 40g startego parmezanu
sok i skórka z 1/2 cytryn (*)
1 ząbek czosnku
 1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz


Spaghetti al limone/Spaghetti z sosem cytrynowym - przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i z niewielką ilością oliwy, aby się nie kleił.
(Uwaga: wody po makaronie nie wylewać.)
Masło z dodatkiem oliwy roztopić i na tłuszczu podsmażyć drobno posiekany czosnek, który następnie należy połączyć ze startą skórką cytrynową.
Całość posypać odrobiną soli z pieprzem.
Dodać spaghetti oraz sok z cytryny.
Wszystko razem dokładnie wymieszać potrząsając patelnią i nadal mieszając stopniowo posypywać parmezanem.
Dolać odrobinę wody po makaronie i mieszać do momentu, aż sos uzyska kremową konsystencję.
Spaghetti al limone podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane dodatkowym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem, skórką z cytryny i/lub posiekaną natką pietruszki.


Spaghetti al limone/Spaghetti z sosem cytrynowym - dodatkowe informacje:

(*) Tym razem użyłam soku cytrynowego Limmi i pominęłam skórkę, ale pamiętajcie, że jak ścieracie skórkę to powinna być to jej żółta cześć bez białej błonki, która posiada gorzki smak.

Dodam jeszcze, że w 200 ml buteleczce soku Limmi mieści się aż 1 kg cytryn sycylijskich!
Po za tym sok nie zawiera cukru ani wody i nie jest to koncentrat lecz naturalny sok wyciśnięty ze świeżych cytryn.
Sok ma długi termin przydatności do spożycia - 12 miesięcy, jest bardzo wydajny oraz posiada nowoczesne, praktyczne i estetyczne opakowanie.
Buteleczka Limmi ma kapsułkę wypełnioną olejkiem eterycznym pochodzącym ze skórki cytrusów, który w małych ilościach wypuszczany jest gdy nalewa się sok.
Dzięki połączeniu soku z olejkiem, produkt zyskuje właściwy aromat i smak świeżo wyciśniętych cytryn.

42 komentarze:

  1. O ja właśnie mam zamiar zrobić w tym tygodniu taki makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co jest z makaronem pochłaniam z prędkością światła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam, ale widzę, ze to moje smaki :) Takie włoskie, orzeźwiające danie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis i muszę przyznać, że takiego spaghetti do tej pory nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam jeszcze spagetti w takim stylu! Chętnie sprawdzę! :)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka
    Jelonkowa

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze nigdy spaghetti z sosem cytrynowym, z ciekawości bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cytrynowego spaghetti jeszcze nigdy nie jadłam i ciekawa jestem czy by mi zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę przyznać, że jeszcze nie miałam okazji spróbować takiego spaghetti! :) Bardzo ciekawy przepis, super!

    OdpowiedzUsuń
  9. brzmi pysznie i tak samo wygląda, koniecznie muszę spróbować :)
    Pozdrawiam cieplutko i obserwuję!
    http://wyjasnij-mi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Powiem Ci, że jestem wręcz uzależniona od spagetti ;) Z takim dodatkiem go jednak jeszcze nie jadłam. Musze wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto! Pochwal się efektem, jak już je przygotujesz.

      Usuń
  11. Szybkie i smaczne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Proste, szybkie i na pewno smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Spagetti wygląda na dobre, chociaż pewnie zjadłabym 1,5 takiej porcji. :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam cytrynowe rzeczyyy

    OdpowiedzUsuń
  15. brzmi pysznie i zaskakująco ;) nigdy nie jadłam takiego dania ale z moim zamiłowaniem do makaronów na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto skorzystać z przepisu <3 Daj znać czy taka wersja spaghetti Ci posmakowała.

      Usuń
  16. Nie lubię nic co cytrynowe no, chyba że jest to woda z cytryną.

    OdpowiedzUsuń
  17. Spaghetti uwielbiam ale nigdy nie jadłam z sosem cytrynowym:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger