sobota, marca 21, 2020

Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym



Jeśli lubicie syte i rozgrzewające zupy to zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym będzie idealną propozycją.
Jest naprawdę niesamowicie smaczna!
Możecie ją również zblendować lub doprawić większą ilością ostrej papryki.
Polecam!


Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym  - składniki:

mięso drobiowe na wywar (u mnie udka)
3 ziemniaki (średnie)
1 papryka (można użyć po połowie różnych kolorów)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe

domowa przyprawa rosołowa (opcjonalnie)
słodka/ostra papryka w proszku
sól, pieprz
 Dodatkowo:
około 60g serka topionego
Opcjonalnie:
 świeży koperek/natka pietruszki


Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym - przygotowanie:

Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości domowej przyprawy rosołowej. 
Mięso wyjąć i do garnka wrzucić uprzednio pokrojone warzywa.
W międzyczasie mięso z kurczaka oddzielić od kości.
Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie to w zupie należy rozpuścić serek topiony.
Całość doprawić do smaku (papryką, solą, pieprzem), dodać mięso i opcjonalnie posypać posiekaną zieleniną.


W przepisie użyłam serka topionego Złoty Ementaler od Sertop.


26 komentarzy:

  1. Ostatnio chodzi za mną jakaś dobra zupa - ta zapowiada się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie,jadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna zupa, ciekawy pomysł z dodatkiem serka topionego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam takiej zupki a wygląda mega smacznie:):**

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takiej nie jadłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś robiłam zupę z serkiem topionym, ale odkąd nie mogę jeść nabiału... już nie robię

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger