środa, marca 25, 2020

Puszyste placuszki paprykowe




Puszyste placuszki paprykowe to ostatnio hit w moim domu i przyznam szczerze, że jak na razie nie zapowiada się, aby mi się przejadły.
Są puszyste, mocno paprykowe i jednym słowem przepyszne.
Idealnie sprawdzą się jako szybki posiłek lub prosta przekąska.
Możecie je podawać z ulubionymi dodatkami lub w wersji solo.
Polecam!


Puszyste placuszki paprykowe - składniki:

(około 7 sztuk)
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 szczypta chili (solidna)
sól
Dodatkowo:
1/2 czerwonej papryki
Ponadto (opcjonalnie):
odrobina tłuszczu do smażenia


Puszyste placuszki paprykowe - przygotowanie:

W misce dokładnie wymieszać jajko, jogurt naturalny, mąkę oraz przyprawy.
Na końcu należy wmieszać paprykę uprzednio pokrojoną w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na średnim ogniu.
Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.


Ostatnio moja córka zajadała się placuszkami z pasztecikiem RYBKA dla Juniora Dega.
Pasztecik ten nie zawiera aromatów, barwników, ani też żadnych wzmacniaczy smaku i przyznam, że Natalka z chęcią wyjadałaby go łyżką prosto z opakowania.
Jest naprawdę smaczny.

32 komentarze:

  1. ooo wow :) chyba sie skuszę ! Wygląda cudnie. A czy Ty kiedyś robiłaś zupę paprykową ? Ja kiedyś dałam wpis o tym na blogu. Jest mało znana ale dla mnie również pyszna ! Ja lubię robić różnego rodzaju placuszki z warzywami ale takich z papryka nie jadłam, narobiłaś mi ochoty i to naprawdę świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super i polecam, a zupa paprykowa też jest pyszna :*

      Usuń
  2. Mają bardzo fajny kolor, od razu mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy wcześniej takich placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być ciekawe połączenie smakowe. Chętnie bym spróbowała tych placuszków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prościej chyba już być nie może :) a jaki fantastyczny efekt! Sosik czosnkowy do tego i niebo w ustach. Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurcze! to może być przepyszne <3 uwielbiamy paprykę z mężem ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne placuszki kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś dl fanów placuszków ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. apetycznie wyglądają te placuszki

    OdpowiedzUsuń
  10. Zawsze robię takie placuszki na słodko - muszę przyznać, że to ciekawa odmiana, godna wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem pod wrażeniem twojej pomysłowości :) takie placuszki wydawało mi się, że zawsze są na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :* U mnie często goszczą placuszki wytrawne, m.in. ze względu na różnorodność dla córki. Nie chcę przyzwyczajać Natalii do słodkiego.

      Usuń
  12. Sprawdziłam przepis... zdecydowanie za mało jogurtu naturalnego. Musiałam dodać w sumie 6 łyżek jogurtu by była odpowiednia konsystencja 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inny jogurt i mąka też mają znaczenie, ale najważniejsze, że placuszki wyszły.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger