piątek, marca 20, 2020

Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami




Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami to idealna propozycja na pyszne i szybkie ciasto, które idealnie sprawdzi się na co dzień oraz do kawy lub herbaty dla gości.
Placek jest uniwersalny i możecie do jego przygotowania użyć dowolnych owoców, które akurat macie pod ręką.
Ja ostatnio z córką dodałam jabłko, śliwkę oraz solidną garść borówek.
Wyszło naprawdę pysznie!
Owoce, mięciutkie ciasto z orzechowym posmakiem oraz chrupiące płatki migdałowe...
Koniecznie spróbujcie!


Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami - składniki:

(Forma o średnicy około 26-29 cm)
125g masła/margaryny
125g ksylitolu (może być cukier lub inne słodzidło)
2 jajka
2 łyżki masła orzechowego (*)
2 łyżki mleka
200g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo u mnie:
1 jabłko (duże)
1 śliwka
1 garść borówek
1 garść płatków migdałowych
Ponadto:
cukier puder do posypania


Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami - przygotowanie:

Masło/margarynę z ksylitolem utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania stopniowo połączyć z jajkami oraz masłem orzechowym.
Następnie do masy należy partiami dodać mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko.
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównać, a na jego wierzchu ułożyć dowolne owoce.
Całość posypać płatkami migdałowymi.
Placek piec w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


 Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami - dodatkowe informacje:

(*) Jeśli nie przepadacie za masłem orzechowym to zastąpcie je jajkiem.


Do upieczenia placka użyłam formy aluminiowej Stella.
Ciasta rosną w niej równomiernie i nie przywierają do powierzchni. 
Najczęściej z takich foremek korzystam kiedy ciasta piekę dla znajomych lub rodziny "na wynos", aby nie bawić się w wyjmowanie i noszenie blaszek.




Placek należy przechowywać w temperaturze pokojowej, najlepiej pod przykryciem.
 Polecam oddychającą folię do żywności, która idealnie utrzymuje świeżość ciasta i chroni przed przenikaniem innych zapachów.
Możecie jej również użyć do mrożenia - w przypadku gdy uznacie, że placek okazał się Wam za duży.

22 komentarze:

  1. jak ja lubię masło orzechowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojeny wygląda na maksa smakowicie ;)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym sobie zjadła. Uwielbiam takie połączenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią podeślę ;) Polecam skorzystanie z przepisu :*

      Usuń
  4. O jezu, ale zrobiłam się głodna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Trudno nadążyć za Tobą :) masz tyle pomysłów, że trudno się zdecydować co spróbować już a co zostawić na później. Wszystko kusi. Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak z masłem orzechowym to już jestem :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie:*
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj uwielbiam patrzeć na Twoje wpisy :) chętnie będę próbować w domu tak jak pisałam bo wyglądają super. Dzisiaj upiekłam piernik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi <3 Podsyłaj mi zdjęcia, jeśli czymś się zainspirujesz. Chętnie umieszczę je na moim fanpage <3

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger