poniedziałek, marca 30, 2020

Naleśniki twarogowe




Znacie naleśniki twarogowe?
Jeśli nie to koniecznie musicie je przygotować!
Oprócz wyjątkowego smaku są elastyczne i przyjemnie delikatne.
Posiadają przepyszną twarogową nutę, które absolutnie nie dominuje, więc placki doskonale sprawdzą się również do przemycenia białego sera do diety tych, którzy za nim nie przepadają.
Dla mnie takie naleśniki smakują nawet w wersji solo, ale Wy możecie podawać je z ulubionymi dodatkami.
Koniecznie spróbujcie!


Naleśniki twarogowe - składniki:

(6 sztuk o średnicy 18 cm)
1 jajko
100g twarogu (u mnie półtłusty)
100 ml mleka
50 ml wody
70g mąki pszennej/orkiszowej
1 łyżka cukru/ksylitolu (płaska; można więcej)
1 szczypta soli
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
cynamon lub kilka kropli aromatu waniliowego


Naleśniki twarogowe - przygotowanie:

Jajko z cukrem oraz solą ubić do puszystości i następnie połączyć z mąką.
Wlać mleko i całość ponownie wymieszać.
Dodać uprzednio roztarty za pomocą widelca twaróg oraz cynamon lub kilka kropel aromatu waniliowego.
Całość zmiksować na jednolitą konsystencję i na końcu wmieszać łyżkę oleju.
Ciasto odstawić na około 5-10 minut.
 (Powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę - tak jak w przypadku klasycznych naleśników.)
 Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się. 


 Naleśniki twarogowe - dodatkowe informacje:

(*) Jeśli macie problem z przywieraniem naleśników do patelni to jej powierzchnię możecie delikatnie natłuścić.

24 komentarze:

  1. Dla mnie super!!! Przepis do wykorzystania na pewno👍

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie mialam takich Cienkich nalesnikow , w USA mam take grube ... Take sobie sa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twarogu do ciasta naleśnikowego jeszcze nie dodawałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam szczerze, że takich naleśników jeszcze nie próbowałam robić w mojej kuchni :).Warto spróbować czegoś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tej pory jadłam naleśniki z twarogiem ale tylko z tym twarogiem jako nadzienie :) Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie zawsze tradycyjne naleśniki z twarogiem w środku :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności dawno nie robiłam naleśników a narobiłaś mi ochoty na nie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis! Właśnie zaopatrzyłem się w nowiuśką patelnię idealną na naleśniki i nie mogę się doczekać aż wypróbuję tego przepisu. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie z twarogiem to akurat dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger