czwartek, lutego 13, 2020

Proste ciasto bez pieczenia z kremem i galaretką (tylko 4 składniki!)




 Proste ciasto bez pieczenia z kremem i galaretką to deser, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy, a dodatkowo jest naprawdę smaczny.
Przyznam szczerze, że nie zamierzałam publikować tego przepisu, ale za namową kilku osób zmieniłam zdanie.
Dlaczego?
Nie lubię tworzenia ciast z półproduktów...
Ale z jednej z współprac zostały mi kremy w proszku, a moja córka na ich opakowaniach ćwiczyła posługiwanie się nożyczkami i szkoda było mi wyrzucać...
Nie lubię marnowania jakichkolwiek produktów.
Postanowiłam wykorzystać kremy, ale nie zgodnie z przepisami zamieszczonymi na opakowaniu.
Do przygotowania kremu użyłam mleka zagęszczonego, które nadało mu kremowego, pysznie mlecznego smaku.
I niestety, choć ciasto wyszło palce lizać to również jest troszkę kaloryczne oraz wiem, że nie wszyscy są zwolennikami kremów w proszku.
Przyznam szczerze, że moi znajomi bardzo je chwalili i na ich życzenie kupiłam kremy oraz zrobiłam powtórkę.
Także jeśli nie macie nic przeciwko ciastom z półproduktami, czasu lub wielkich umiejętności, czy lubicie mleczno-kremowe desery to spróbujcie skorzystać z zaprezentowanej receptury.


Proste ciasto bez pieczenia z kremem i galaretką - składniki:

(Forma o wymiarach 22 x 27 cm)
Krem:
500 ml mleka zagęszczonego bez cukru (takiego z kartonika)
2 opakowania gotowego kremu to ciast i tortów (zmieszałam smak truskawkowy z waniliowym)
Wierzch:
1 galaretka (*)
Dodatkowo:
około 350g herbatników (**)
 
 
 Proste ciasto bez pieczenia z kremem i galaretką - przygotowanie:

Galaretkę należy rozpuścić w 450-500 ml gorącej wody i następnie po ostudzeniu schłodzić w lodówce.
Przygotować krem.
Zimne mleko zagęszczone przelać do wysokiego naczynia i wsypać proszek kremowy.
 Całość miksować przez kilka minut, aż powstanie masa o gęstej konsystencji.
 Formę wysłać papierem do pieczenia lub folią spożywczą i na jej dnie równomiernie ułożyć herbatniki, następnie wyłożyć krem oraz ponownie umieścić warstwę ciastek.
Herbatniki zalać tężejącą galaretką.
Ciasto schłodzić w lodówce, aby galaretka całkowicie stężała.

 
  Proste ciasto bez pieczenia z kremem i galaretką - dodatkowe informacje:
 
(*) Jeśli wolicie większą warstwę galaretki to możecie użyć dwóch opakowań na 900 ml - 1 litr wody.
(**) Zamiast herbatników idealnie sprawdzą się biszkopty.
 

26 komentarzy:

  1. Pychotka, krem bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super :) Takie ciasta bez pieczenia praktykuję latem, gdy są mega upały i sam pomysł odpalenia piekarnika sprawia, ze człowiek zaczyna się rozpuszczać :) Dopisuję sobie do mojej bazy przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie, niestety muszę unikać kremu, w ogóle powinnam unikać słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro bez pieczenia to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. O muszę wyrpóbować. Lubie ciasta bez pieczenia ale takiego jeszcze nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie wygląda!Jaka to galaretka,bo kolor idealny na te różowości?

    OdpowiedzUsuń
  7. Moj maz jest wielkim fanem ciast z galaretka

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosto i smacznie :) Na pewno bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger