wtorek, lutego 04, 2020

Ciasto na słomce ptysiowej z musem czekoladowym i galaretką



Ciasto na słomce ptysiowej z musem czekoladowym i galaretką to pyszny deser, który sprawdzi się przy każdej okazji.
Jest naprawdę proste w przygotowaniu, a smakiem zachwyci wszystkich.
Oczywiście jeśli lubicie puszyste kremy czekoladowe i galaretkę.
Pomysł na mus zaczerpnęłam z przepisu na tort - klik, który kiedyś przygotowywałam na jednych z warsztatów kulinarnych.
A spód ze słomki ptysiowej jest rewelacyjny, smaczny oraz wygląda inaczej, aniżeli z innymi ciastkami!
To kto spróbuje takiego połączenia?


Ciasto na słomce ptysiowej z musem czekoladowym i galaretką - składniki:

(Forma o wymiarach 22 x 27 cm)
 Spód:
około 100g słomki ptysiowej
Mus czekoladowy:
500 ml śmietanki 36%
150g czekolady (*)
Wierzch:
2 galaretki (u mnie tym razem truskawkowe) + 900 ml wody


Ciasto na słomce ptysiowej z musem czekoladowym i galaretką - przygotowanie:

Galaretki należy rozpuścić w około 900 ml gorącej wody i następnie po ostudzeniu schłodzić w lodówce.
Przygotować mus.
Śmietankę ubić na sztywno, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
(Czekoladę połamać oraz umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
 Ubitą śmietankę przełożyć (partiami, za każdym razem dokładnie mieszając do połączenia się składników) do lekko przestygniętej czekolady.
(Należy to robić szybko, ale niezbyt energicznie.)
 Formę wysłać papierem do pieczenia lub folią spożywczą i na jej dnie równomiernie ułożyć słomkę ptysiową.
Na słomkę wyłożyć mus czekoladowy.
Całość wstawić do lodówki na na minimum pół godziny, a następnie zalać tężejącą galaretką i ponownie schłodzić w lodówce, aby galaretka dokładnie stężała.


 Ciasto na słomce ptysiowej z musem czekoladowym i galaretką - dodatkowe informacje:

(*) Najlepiej użyć dobrej jakości czekolady gorzkiej, ale można również mlecznej lub je pomieszać.
Ciasto z samą czekoladą mleczną, albo przygotowywane w porze letniej podczas upałów warto usztywnić odrobiną żelatyny.
(2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i delikatnie przestudzić. Dodać łyżkę musu, rozmieszać, a następnie mieszankę dokładnie zmiksować z musem czekoladowym.)


W przepisie użyłam słomki ptysiowej Brześć i z przyjemnością chciałabym nadmienić o jej nowym składzie, który nie zawiera oleju palmowego, konserwantów oraz substancji spulchniających!


22 komentarze:

  1. Jadłabym! <3 Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie z tymi słomkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny pomysł na takie ciasto :-) Super Ci wyszło :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda ciekawie, takie jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda obłędnie! zaskakujące.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger