piątek, stycznia 17, 2020

Placki z płatkami owsianymi lub orkiszowymi i jabłkiem




Placki z płatkami owsianymi lub orkiszowymi i jabłkiem to pyszna propozycja na zdrowe śniadanie lub niezbyt skomplikowaną kolację.
Przyznam, że razem z córką lubimy je również podjadać nawet w środku dnia.
Placuszki są niezwykle syte oraz przy okazji zawierają mnóstwo wartości odżywczych.
Nam smakują w wersji solo i najczęściej do środka dodaję jabłko, więc koniecznie spróbujcie takiego połączenia! 
To kto się skusi?


Placki z płatkami owsianymi lub orkiszowymi i jabłkiem - składniki:

(około 16 sztuk)
1 szklanka płatków owsianych/orkiszowych (nie błyskawicznych; 1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka mleka
1 jajko
5 łyżek kaszy manny
 1 łyżka miodu (płynnego)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
1 jabłko


Placki z płatkami owsianymi lub orkiszowymi i jabłkiem - przygotowanie:

Płatki należy zalać mlekiem i odstawić na około 20-30 minut, aby odrobinę zmiękły.
Po tym czasie dodać do nich jajko, kaszę, miód oraz sodę.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i następnie połączyć z jabłkiem uprzednio pokrojonym w drobną kostkę.
Ciasto odstawić na 10 minut.
Na rozgrzaną patelnię (*) wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placek.)
Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się.
Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.


Placki z płatkami owsianymi lub orkiszowymi i jabłkiem - dodatkowe informacje:

(*) Ja zazwyczaj placki smażę bez tłuszczu, ale jeśli ciasto przywiera do Waszej patelni to możecie delikatnie ją natłuścić.


Placki ze zdjęcia zawierają płatki orkiszowe do nabycia w sklepie Swojski Wyrób.


12 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger