środa, stycznia 22, 2020

Kruche rożki z nadzieniem





Kruche rożki z nadzieniem to jedne z moich ulubionych słodkości, które przygotowuję na różne okazje.
Są naprawdę pyszne, idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach oraz przy okazji niezwykle proste w przygotowaniu.
Możecie je wypełnić swoim ulubionym nadzieniem lub uformować w kształt rogalików.
Jednakże u mnie zawsze bywają jako najlepsze rożki uwielbiane przez moją rodzinę i znajomych.
Koniecznie spróbujcie!


Kruche rożki z nadzieniem - składniki:

(około 20 sztuk)
200g mąki pszennej
110g masła/margaryny
100g cukru
1 jajko
Dodatkowo:
marmolada/nadzienie
Ponadto:
jajko do posmarowania wierzchu
cukier do posypania (opcjonalnie)


Kruche rożki z nadzieniem - przygotowanie:

Mąkę, schłodzone masło/margarynę, cukier oraz jajko należy umieścić w misce i szybko zagnieść do momentu dokładnego połączenie się składników.
Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie rozwałkować na grubość 4-5 mm.
Placek pokroić na kwadraty o boku około 7 cm i na środku każdego z nich położyć po 1/2-3/4 łyżeczki nadzienia.
Kwadraty złożyć po przekątnej delikatnie zlepiając wszystkie boki.
Rożki przełożyć na formę wysłaną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem oraz opcjonalnie posypać cukrem.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 17-20 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)


W przepisie użyłam termostabilnego nadzienia Lauretta, tym razem o smaku kukułkowym.
Wszystkie nadzienia są naprawdę bardzo smaczne oraz nie rozpływają się pod wpływem wysokiej temperatury - idealnie zachowują swój wygląd oraz konsystencję.
Zerknijcie na inne moje słodkości z nadzieniami Lauretta - klik.



36 komentarzy:

  1. Takie różki z nadzieniem chętnie bym zjadła :D
    Zapisałam sobie przepis i na pewno go kiedyś wykorzystam :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Rożki wyglądają tak kusząco, że zjadłabym je przez szybkę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzadko jem taki słodkości ale te aż kuszą.

    OdpowiedzUsuń
  4. interesująco wygląda, aż chce się jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie spodziewałam się tak prostego przepisu! Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pyszności na piątek i poczatek weekendu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Jest pyszne, ale ostatnio robiłam z kukułkowym <3

      Usuń
  8. Wyglądają bardzo, bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie wspaniale pierożki apetytu mi narobiłaś

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger