poniedziałek, grudnia 23, 2019

Szybkie pierniczki z masłem orzechowym




Szybkie pierniczki z masłem orzechowym są doskonałą i zdrowszą propozycją świąteczną do upieczenia na ostatnią chwilę, choć przyznam, że u mnie goszczą nie tylko w okresie świąt.
Ich mięciutkie oraz orzechowo-korzenne wnętrze posmakuje każdemu.
Dodatkowo pierniki wspaniale się przechowują nic nie tracąc na smaku.
Polecam!


Pierniczki z masłem orzechowym - składniki: 

(2 blaszki)
250g mąki pszennej/orkiszowej
200g miodu (płynnego)
100g masła (roztopionego)
100g masła orzechowego
2 łyżeczki przyprawy do piernika (płaskie)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej


Pierniczki z masłem orzechowym - przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Następnie powstałe ciasto należy rozwałkować na grubość około 4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 8-10 minut w 180 stopniach.
Ostudzone pierniczki udekorować zgodnie z uznaniem.
Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym piekarniku nawet do 4 tygodni.


W przepisie użyłam masła orzechowego Woj-Len.


Inspiracja ze strony bee.pl.

14 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger