czwartek, listopada 28, 2019

Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiemi i cynamonem



Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem i cynamonem to bardzo prosta propozycja na codzienny lub bardziej uroczysty obiad.
Mięso wychodzi niezwykle aromatyczne, mięciutkie oraz posiada wyjątkowy smak.
Delikatna oraz słodkawa nuta cytryny doskonale łączy się z czosnkiem i cynamonem, który jest tu taką kropką nad "i".
Całość została tak zharmonizowana, że z pewnością posmakuje każdemu.
Polecam!


Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem i cynamonem - składniki:

około 5 podudzi z kurczaka (można użyć dowolnych części z kurczaka)
Marynata:
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka świeżej skórki cytrynowej
1 łyżka miodu (płaska)
1 ząbek czosnku (duży)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz
Dodatkowo:
3 listki laurowe


Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem i cynamonem - przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.
(Czosnek pokroić w plasterki, posiekać lub przecisnąć przez praskę.)
Powstałą mieszanką dokładnie pokryć wszystkie kawałki kurczaka.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso wraz z nadmiarem marynaty i listkami laurowymi umieścić w rękawie/torebce do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Kurczaka piec przez około 60-70 minut w 180 stopniach.
  Pod koniec pieczenia rękaw należy delikatnie rozciąć, aby skórka nabrała złocistego koloru.


 Do pieczenia kurczaka użyłam torebek Stella, które są naprawdę pojemne oraz bardzo wytrzymałe i odporne na wysokie temperatury.
Lubię używać takich produktów, ponieważ mam pewność, że mięso będzie soczyste i się nie przypali. 
Nie trzeba go zbytnio pilnować, przewracać czy podlewać, aby się nie wysuszyło.

24 komentarze:

  1. taka marynata by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha,uwielbiam takiego kurczaka ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki kurczak musi być bardzo aromatyczny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak smacznie się prezentuje :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. taki kurczak musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego połączenia w marynacie jeszcze nie próbowałam... Może przy najbliższej okazji ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny zestaw smaków dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Intrygująca marynata. Wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Chwalę się. Było pyszne. polecam bardzo.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger