czwartek, listopada 28, 2019

Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem i cynamonem



Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem i cynamonem to bardzo prosta propozycja na codzienny lub bardziej uroczysty obiad.
Mięso wychodzi niezwykle aromatyczne, mięciutkie oraz posiada wyjątkowy smak.
Delikatna oraz słodkawa nuta cytryny doskonale łączy się z czosnkiem i cynamonem, który jest tu taką kropką nad "i".
Całość została tak zharmonizowana, że z pewnością posmakuje każdemu.
Polecam!


Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem i cynamonem - składniki:

około 5 podudzi z kurczaka (można użyć dowolnych części z kurczaka)
Marynata:
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka świeżej skórki cytrynowej
1 łyżka miodu (płaska)
1 ząbek czosnku (duży)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz
Dodatkowo:
3 listki laurowe


Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem i cynamonem - przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.
(Czosnek pokroić w plasterki, posiekać lub przecisnąć przez praskę.)
Powstałą mieszanką dokładnie pokryć wszystkie kawałki kurczaka.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso wraz z nadmiarem marynaty i listkami laurowymi umieścić w rękawie/torebce do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Kurczaka piec przez około 60-70 minut w 180 stopniach.
  Pod koniec pieczenia rękaw należy delikatnie rozciąć, aby skórka nabrała złocistego koloru.


 Do pieczenia kurczaka użyłam torebek Stella, które są naprawdę pojemne oraz bardzo wytrzymałe i odporne na wysokie temperatury.
Lubię używać takich produktów, ponieważ mam pewność, że mięso będzie soczyste i się nie przypali. 
Nie trzeba go zbytnio pilnować, przewracać czy podlewać, aby się nie wysuszyło.


26 komentarzy:

  1. taka marynata by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha,uwielbiam takiego kurczaka ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki kurczak musi być bardzo aromatyczny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak smacznie się prezentuje :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. taki kurczak musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego połączenia w marynacie jeszcze nie próbowałam... Może przy najbliższej okazji ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny zestaw smaków dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Intrygująca marynata. Wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Chwalę się. Było pyszne. polecam bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Miodowego kurczaka już robiłam, ale z cynamonem - spotykam się pierwszy raz ;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger