wtorek, listopada 05, 2019

Konkurs - Di bloguje & SemCo - do wygrania zestaw 4 olejów


Wiecie co?
Ostatnio, zresztą tak jak zawsze w moim życiu tak wiele się dzieje, że zupełnie zapomniałam o urodzinach bloga!
17 października upłynęło 4 lata od publikacji pierwszego wpisu!
Jeśli mnie śledzicie na Facebooku oraz Instagramie to zapewne oglądaliście moje wspomnieniowe story...
Jednakże aby nie odbiec do tematu i nie opisywać sentymentalnych historii to chciałabym Was zaprosić do wspólnej zabawy.
Takiej bez okazji, na poprawę humoru podczas jesiennych dni!

Do wygrania będzie zestaw 4 produktów SemCo!
 
 
Co Wy na to?

 Wierzę w Wasze zaangażowanie!
Wystarczy wykonać jedno zadanie oraz spełnić poniżej wymienione warunki.

Zadanie:

Podajcie swój ulubiony przepis na danie/deser/napój, który gości u Was każdej jesieni!
 
Swoje odpowiedzi umieszczajcie w komentarzu tu pod postem - na blogu.
(Tylko takie zgłoszenia będą brane pod uwagę.)

Jedna osoba może dodać maksymalnie 3 wpisy, ale w oddzielnych komentarzach!
 Macie czas do 17 listopada br.
Zwycięzcę poznacie maksymalnie do 20 listopada - informację o tym opublikuję na blogu i fanpage.

Koniecznie też:

- udostępnicie konkurs na własnych profilach facebookowych 
 
Miło będzie jak:
 
 - polubicie fanpage SemCo oraz Di bloguje

 Nagrodę ufundowała firma SemCo i jest to zestaw 4 olejów!
 
 
Wysyłka nagród na terenie Polski!

 Zapraszam do zabawy, która jest jednoznaczna również z akceptacją tego regulaminu - klik!

26 komentarzy:

  1. Jadalne kasztany odkryłam sporo lat temu. Zapakowane w kartonik, obrane ze skorupek przywoziłam systematycznie z Niemiec. Najczęściej wykorzystywałam je przygotowując ciasta i desery. Od paru lat w okresie jesiennym gotuję z nich pyszną, rozgrzewającą zupę. Przepisem podzieliłam się na moim blogu.
    0,75 kg kasztanów
    1 l rosołu drobiowego
    2 duże cebule
    5-6 ząbków czosnku
    2 łyżki masła klarowanego lub oliwa do smażenia
    2 duże lub 3 mniejsze marchewki
    6-7 gałązek selera naciowego
    1 papryczka chili
    2 cm kawałek imbiru
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    śmietana (niekoniecznie)

    1.Rozpoczynamy od obróbki kasztanów. musimy je upiec, uprażyć (nacięte praży się ok. 10 min na suchej patelni) albo ugotować (pokryte wodą gotuje się ok. 30 min).
    Moim zdaniem wersja z piekarnika jest lepsza, bo łatwiej "wydobywa się" owoce.
    Marony należy dokładnie umyć i osuszyć w bawełnianej ściereczce lub papierowym ręcznikiem. Następnie od strony "wydętego brzuszka" wszystkie ponacinać.Układać nacięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 25- 30 min. W miejscu nacięcia skórka się otworzy i lekko wygnie.
    2.Gdy kasztany ostygną, przy pomocy noża zdjąć łupinkę i w miarę możliwości błonkę, która otacza owoce.
    Obrane marony przełożyć do garnka, zalać rosołem i gotować ok. 30 min. Pod koniec gotowania dodać usmażoną na maśle drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zmiksować na krem.
    3.W drugim garnku gotować do miękkości w osolonej wodzie (lub rosole) pokrojone w półtalarki marchewki i pocięte na 1,5 cm kawałki łodygi selera naciowego. Dodać pozbawioną pestek ostrą papryczkę oraz bardzo drobno posiekany imbir i jeszcze chwilę gotować. Wyjąć papryczkę, a resztę przelać do garnka ze zmiksowanymi kasztanami. Mieszać do otrzymania aksamitnej konsystencji.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Podawać np. z odrobiną śmietany i natką pietruszki.
    Serddecznie pozdrawiam i polecam tę pyszną jesienną zupę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie. Też bardzo lubię kasztany <3

      Usuń
  2. Witam, moim ulubionym deserem w okresie jesiennym to słoiczki dyniowo-jablkowe z nutą piernikowa. Są obłędne w smaku zawsze robią furorę wśród spotkań z najbliższymi :)
    Przygotowuj je w następny sposób:
    -dynie hokkaido piekę w piekarniku do miękkości
    - jabłka dusze w garnuszku z dodatkiem cynamonu
    -dynie z dodatkiem przyprawy piernikowej oraz banana dokładnie blenduje
    -mascarpone z dodatkiem cukru kokosowego ubijamy
    --rzeczy laskowe, migdały, oraz włoskie mieszam razem i dodaje miód
    -na dno sloiczkum nakładam dynie, na to porcje mascarpone, na to orzechy z miodem , uprażone jabłka i znowu dynie itd
    -gorzka czekoladę tre na tarce i posypuje wierzch deseru

    Pozdrawiam, Agnieszka N.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dianka najlepsze życzenia,kolejnych lat z wieloma fajnymi pomysłami na super dania :-)a teraz do rzeczy ;-)
    Zupa Krem z Dyni.
    Jesień zawitała do nas na dobre,a jak jesień to trzeba coś przygotować z dyni :-)Delikatna i kremowa...
    Składniki:

    1 dynia piżmowa
    3 ziemniaki
    2 marchewki
    1 litr bulionu ugotowanego na ćwiartce z kurczaka
    1 mała cebulka + łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    sok z połowy cytryny
    pół łyżeczki imbiru w proszku
    sól,pieprz gałka muszkatołowa do smaku
    pół łyżeczki cukru
    100 ml śmietanki 30 %

    Dekoracja:

    1 duża marchewka
    100 ml wody+1 łyżeczka cukru
    pestki dyni
    pietruszka
    3/4 łyżeczki kwaśnej śmietany
    Przygotowanie:

    Dynię umyć,przekroić na pół i wydrążyć nasiona,następnie pokroić w grubszą kostkę razem ze skórką.
    Ziemniaki i marchewkę,obrać,umyć i pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę zeszklić na maśle,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,dosłownie po min.wyłączyć palnik.
    A więc tak,ugotowałam bulion drobiowy na ćwiartce,do gotującego się bulionu wrzuciłam dynię,ziemniaki z marchewką,oraz cebulę z czosnkiem.
    Gotować do miękkości warzyw.
    Zdjąć z palnika,wlać śmietankę i zmiksować blenderem,doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem,imbirem,gałką muszkatołową oraz cukrem do smaku.
    Podawać z kleksem śmietany,prażonymi pestkami dyni,różyczkami z blanszowanej marchewki.

    OdpowiedzUsuń
  4. SPAGHETTI z KLOPSIKAMI GRZYBOWYMI
    Spaghetti z klopsikami na jesienny piątek? Dlaczego nie. Oczywiście bezmięsne i rzecz jasna z grzybami, bo Polska z lubości do grzybów słynie.
    Składniki (na 2 porcję)
    -200g makaronu Lubella spaghetti
    -400g grzybów leśnych
    -0,5 cebuli
    -ząbek czosnku
    -jajko
    -bułka tarta
    -3-4 pomidory
    -sól, pieprz,
    -masło klarowane
    -olej do smażenia
    Wykonanie:
    -makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu
    -pomidory odparzamy we wrzątku, obieramy, wrzucamy do rondelka, doprawiamy i gotujemy do całkowitego rozpadnięcia i lekkiego zagęszczenia
    -cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę, podsmażamy na maśle klarowanym
    -grzyby oczyszczamy, kroimy, smażymy razem z cebulą, doprawiamy, w momencie jak puszczą wodę, przykrywamy i dusimy 20 min.
    -miękkie grzyby przerzucamy do miski, czekamy jak ostygną, mieszamy z jakiem, bułką tartą i lepimy z nich klopsiki wielkości orzecha włoskiego
    -na patelni rozgrzewamy olej, smażymy klopsiki na rumiano z każdej strony, po czym wrzucamy do pomidorów i chwilę gotujemy
    -makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem z klopsikami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie. Z chęcią zjadłabym takie danie.

      Usuń
  5. CURRY Z CIECIERZYCĄ, DYNIĄ I KURCZAKIEM
    Tajskie curry z mlekiem kokosowym, z ciecierzycą i z dynią. Zdrowe i pełnowartościowe
    danie z dyni czyli typowo jesiennego warzywa. Sycące curry o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze.
    Doskonałe na ponury jesienny obiad albo zimny, szary i deszczowy wieczór.
    Składniki:
    1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub konserwowej
    300 g dyni
    1 mała cebula szalotka
    1 łyżeczka przyprawy curry
    ½ łyżeczki kurkumy
    1/3 puszki mleka kokosowego
    1 pierś z kurczaka
    150 ml wody lub bulionu w którym gotowała się pierś z kurczaka
    kawałeczek ostrej papryczki
    1 ząbek czosnku




    Przygotowanie:
    Suchą ciecierzycę moczymy kilka godzin w ziemnej wodzie, następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
    Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka.
    Na patelni na 2 łyżkach mleka kokosowego podsmażamy curry z czosnkiem. Dodajemy dynię, cebulę, doprawiamy solą i smażymy kilka minut.
    Dodajemy kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę. Podlewamy całość mlekiem kokosowym.
    Gotujemy ok 10 minut co chwilę polewając wodą lub bulionem. Jeśli dynia jest już miękka, zdejmujemy z ognia.
    Podajemy z ugotowanym kurczakiem i np. ryżem.

    OdpowiedzUsuń
  6. KREM Z DYNI Z FETĄ, IMBIREM I SEZAMEM
    Jesień... niezależnie od tego czy ciepła, czy zimna i tak już nadchodzi taki czas kiedy nasz organizm domaga się przypraw, potrzebuje czegoś co nas rozgrzeje i ogrzeje.
    Więc jeśli jest coś, za co kochamy jesień, to z pewnością są to jej piękne kolory i pyszne smaki warzyw korzennych! Gdy cały świat skąpany jest w odcieniach żółci, pomarańczy i czerwieni, i pomimo panujących chłodów na sercu robi się cieplej popijając rozgrzewający krem z dyni;)
    Składniki:
    1-1,5 kg dyni
    liść laurowy 2 sztuki
    ziele angielskie 3 ziarenka
    sól, pieprz biały
    kawałek imbiru ok 2-3 cm
    woda, ilość zależy od waszych preferencji czy lubicie rzadszy czy gęstszy krem
    kostka sera typu feta
    100 ml mleka kokosowego

    Przygotowanie:
    Dynię obieramy, wydrążamy pestki a miąższ kroimy w mniejsze kawałki. Imbir wrzucamy w całości.
    Zalewamy wodą, mlekiem kokosowym, dodajemy liść, ziele, sól i pieprz. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy liścia laurowego i ziele angielskie. Na koniec blendujemy z 1/3 kostki sera feta.
    Pozostałym serem ozdabiamy wierzch i posypujemy prażonymi pestkami sezamu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Szakszuką, pyszne, rozgrzewające śniadanie
    3 pomidory
    2 jajka
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka ostrej papryki
    1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka oleju
    sól i pieprz do smaku

    Przygotowanie:
    Na oleju podsmażamy posiekany czosnek. Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory. Pomidory dusimy ok 5 minut, aż staną się miękkie. Dodajemy przyprawy – paprykę, sól, pieprz i kumin. Mieszamy.

    Na patelni robimy dwa wgłębienia,czyli miejsca gdzie wbijemy jajka. Wbijamy po 1 jajku. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. I teraz możemy smażyć szakszukę na 2 sposoby, używając pokrywkę, czas smażenia wyniesie ok 5 minut, lub bez przykrycia, smażąc aż do ścięcia jajek. Całość na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy najlepiej na patelni na której była przygotowywana.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję serdecznie rocznicy bloga :) życzę wszystkim powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluje rocznicy bloga i powodzenia wszystkim uczestnikom

    OdpowiedzUsuń
  10. Na jesienny obiadek uwielbiam zjeść ciepłą michę 'pasta e patate_, czyli pochodzącego z neapolitańskiej kuchni: makaronu z ziemniakami. Wiem, że brzmi zatrważająco, jak chleb z bułką, czy ryż z kaszą, ale to naprawdę przepyszne danie, które na pewno urzeknie Wasze brzuszki:)

    Do wykonania dania (dla 2 osób) potrzebne będą:
    - 4 ziemniaki
    - makaron, najlepiej tzw. mieszany, ale można też po prostu połamać na małe kawałki spaghetti
    - łodyga selera naciowego
    - pół cebuli
    - dwa pomidory, albo łyżka koncentratu
    - ser provola
    - oliwa
    - sól, pieprz

    Najpierw w garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone na małe kawałeczki cebulę i seler, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość chwilę gotujemy, a następnie zalewamy wodą. Wlewamy jej tyle, aby później móc ugotować w tym wszystkim makaron. Dodajemy posiekane pomidory/koncentrat i trochę soli do smaku.

    Gdy ziemniaki są miękkie, do garnka wrzucamy makaron i gotujemy aż będzie al dente. Jeśli chcemy, doprawiamy wszystko solą, pieprzem czy pepperoni/chili (osobiście polecam to ostatnie, dla osób, które lubią trochę pikantne dania).

    Na sam koniec (można już wyłączyć gaz pod garnkiem), wrzucamy pokrojony na kawałeczki ser. Kiedy się rozpuści, danie jest gotowe do podania na stół. Dla smakoszy polecam to cudo dodatkowo posypać parmezanem:)

    Smacznego, czy raczej Buon appetito!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger