wtorek, października 01, 2019

Zupa ogórkowa



Klasyczna, prosta i wyjątkowo smaczna, czyli tradycyjna zupa ogórkowa.
Chyba nie muszę nic więcej dodawać, ponieważ większość osób zna ją bardzo dobrze.
To jedna z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej i tak naprawdę jest przygotowywana na różne sposoby.
  Ogórki można dodać bezpośrednio do garnka, poddusić z cebulą na patelni, warzywa pokroić lub zetrzeć na tarce...
Mimo wszystko najważniejszy jest smak!
Polecam skorzystanie z poniższego przepisu.
 
mięso na wywar
4 ogórki kiszone
3-4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 cebuli
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 łyżka masła
Ponadto:
śmietana
Opcjonalnie:
koperek
 
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego.
Do garnka dodać uprzednio pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce - ja tak zazwyczaj robię).
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i następnie połączyć ze startymi na tarce o średnich oczkach ogórkami (*).
Całość dusić przez około 10 minut.
Gdy warzywa w zupie będą miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i zupę gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się przegryzły").
Doprawić do smaku.
(Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dolać wody ze słoika po ogórkach.
Jeśli jest odwrotnie możemy wsypać odrobinę cukru - dla zrównoważenia smaku.)
 
Na końcu zupę zabielić śmietaną oraz opcjonalnie posypać posiekanym koperkiem.

(*) Ogórków można nie dusić na patelni, ale wtedy zupka będzie mniej aromatyczna.

14 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger