czwartek, października 03, 2019

Portugalia do zjedzena Bartka Kieżuna - recenzja


"Portugalia do zjedzenia" to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po tymże pięknym kraju.

 
Książka już od początku zachwyca swoim pięknym wydaniem ze złoconymi elementami.
Jest estetycznie wydana, kolorowa, z cudownymi zdjęciami oraz doskonale przemyślanymi detalami...


 W środku znajduje się mnóstwo propozycji na tradycyjne portugalskie potrawy.


Prawda, że wszystko wygląda apetycznie?




 Oprócz fantastycznych receptur możemy przeczytać w niej ciekawe opowieści dotyczące historii i portugalskiej sztuki.




 Opinie innych:

"Książka jest absolutnie doskonała! Oto poradnik, który lekko i przyjemnie prowadzi nas przez smaki i kolory Portugalii. Tak jak wspaniała kuchnia tego kraju, jest zrozumiały i bezpretensjonalny, nie stawia przed nami wielkich wymagań, lecz zapraszająco zagarnia do kuchni. Oto książka, która  sprawia, że chce się: odwiedzić Portugalię, smakować, gotować i jeść!"

- Magda Grzebyk - Krytyka Kulinarna

"Ten kto myśli, że w kuchni najważniejsze są siekanie, rodzaj obróbki termicznej oraz liczenie kalorii, tak naprawdę nigdy nie zrozumie jej istoty. Kuchnia bowiem to nade wszystko kultura, historia, klimat danego miejsca i mentalność mieszkających w nim ludzi. Tę nieoczywistą niestety oczywistość rozumie świetnie Bartek Kieżun zatem 'Portugalia do zjedzenia' to nie tylko zbiór przepisów na klasyczne portugalskie dania, lecz także opowieść o ziemi, która je zrodziła. Właśnie takie książki kulinarne lubię najbardziej!"

- Robert Makłowicz
 
"Niczym odkrywca nowych lądów Bartek Kieżun prowadzinas z werwą przez szlaki Portugalii i opowiada o pachnącym oceanem kraju, który przyciąga swoją historią. To tam w prostym i autentycznym jedzeniu rozbrzmiewają wciąż echa dalekich wypraw, dzieje odważnych żeglarzy i dumnych Portugalczyków. Głodni wrażeń? Czas na pyszną ekspedycję!"

- Daria Pawlewska - redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK

"Ta książka jest zaproszeniem do odkrycia prawdziwych skarbów Portugalii. To, co jemy i z kim jemy ma znaczenie i jest ważną częścią naszej kultury. Portugalskie ryby i owoce morza są fantastyczne i najlepsze na świecie, a skosztowanie Pastéis de nata to wręcz życiowa konieczność."
 
- Joao Bras Jorge, prezes Banku Millennium - Portugalczyk z polską duszą, od 12 lat mieszkający w Polsce


Chyba nic nie muszę więcej dodawać?
Ta książka jest naprawdę idealną pozycją nie tylko dla miłośników Portugalii, bo każdy może zafascynować się tym cudownym krajem i spróbować tradycyjnych potraw z tamtejszych stron.


Polecam!

Dane o książce:

Autor: Bartek Kieżun
Liczba stron: 288
Format: 21 x 27 cm
Oprawa: twarda
Data premiery: 02.10.2019
Wydawnictwo: Buchmann
 

12 komentarzy:

  1. Ciekawa publikacja. Warto mieć ją na swojej półce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna książka! Chętnie poczytam bo nigdy nie byłam w Portugalii

    OdpowiedzUsuń
  3. Byłam w Portugalii i ich kuchnia bardzo mi smakuje. Świetna ta okładka książki. Od razu kojarzy sie z Portugalia i płytkami Azujejo, które robią na budynkach niesamowite wrażenie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę... Mam nadzieję, że kiedyś także odwiedzę ten cudowny kraj.

      Usuń
  4. Pięknie wydana, bardzo ciekawa pozycja☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa książka. Warta zakupu :-)Chciałabym kiedyś tam pojechać i spróbować ich smakołyków :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też się marzy podróż w tamtejsze strony... Fakt, książka jest cudowna.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger