czwartek, października 17, 2019

Ciastka orzechowe z granatem i czekoladą




Ciastka orzechowe z granatem i czekoladą wzbudziły wielkie zainteresowanie pośród osób oglądających story na moich social mediach.
Fakt, wyglądają kusząco, ale zapewniam, że smakują o wiele, wiele lepiej!
Ich miękkie, orzechowe wnętrze doskonale łączy się czekoladą i nasionami granatu.
Właściwie granat w tych ciasteczkach jest taką kropką nad "i"!
Dodam jeszcze, że sam owoc uznaje się za wielką skarbnicę zdrowia, ponieważ posiada mnóstwo wartościowych składników odżywczych.
Granat reguluje ciśnienie krwi oraz poziom glukozy, obniża cholesterol, oczyszcza i wspomaga odporność organizmu, działa przeciwzapalnie oraz moczopędnie, usuwa z organizmu wolne rodniki i zapobiega oraz pomaga w leczeniu miażdżycy.
Uwaga, ale to tylko niektóre z jego licznych właściwości!
To kto się skusi na takie przeeepyszne ciasteczko wypełnione odrobiną zdrowia i przyjemności?

(około 20 sztuk)
200g masła orzechowego smooth/crunchy
100g masła
50g ksylitolu (może być cukier lub inne słodzidło)
1 jajko
150g mąki gryczanej (może być też np. pszenna lub orkiszowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1 szczypta soli (solidna)
Dodatkowo:
50g czekolady gorzkiej
1/2 granatu

Masło orzechowe zmiksować z masłem i cukrem, a następnie kolejno połączyć z jajkiem oraz mąką uprzednio wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.
 Na końcu do gładkiej masy wmieszać posiekaną czekoladę z ziarenkami granatu.
Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.)
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. 
(Ciasteczka początkowo będą bardzo delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.) 

14 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger