niedziela, września 01, 2019

Udziec z indyka w marynacie z ketchupem pieczony w rękawie




Nie od dziś wiadomo, że mięso z indyka jest bardzo wartościowe, niskokaloryczne i lekkostrawne oraz zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka.
 Dlatego tym razem chciałam Wam zaprezentować pieczony udziec z indyka w marynacie z ketchupem, który doskonale sprawdzi się jako propozycja na pyszny obiad oraz po ostygnięciu jako dodatek do kanapki.
Mięso wychodzi aromatyczne, miękkie, soczyste i bardzo delikatne.
Polecam!
 
1 udziec z indyka (u mnie około 1,5 kg)
Marynata:
5 łyżek oleju
3 łyżki ketchupu (płaskie)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz
Dodatkowo:
3 listki laurowe

Udziec należy umyć oraz dokładnie osuszyć i opcjonalnie ze środka usunąć kość.
(Mięso można piec z kością.)
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso - również pod skórą.
 Całość przykryć folią spożywczą oraz wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
Po tym czasie udziec z liśćmi laurowymi umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa oraz rodzaju piekarnika.)

10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger