środa, sierpnia 21, 2019

Orzechowe placuszki z białek (bez cukru, tylko 3 składniki)



Orzechowe placuszki z białek składają się jedynie z 3 składników i są bardzo szybkie w przygotowaniu.
To idealna alternatywa dla zwykłych racuszków oraz jednocześnie doskonały sposób na wykorzystanie zbędnych białek.
 Placuszki smakują naprawdę przepysznie, tak jakby delikatna pianka z orzechowym posmakiem.
Możecie je podawać z ulubionymi dodatkami, choć przyznam, że nawet w wersji solo znikają wręcz ekspresowo!
I nawet cukier jest zbędny.
Polecam!

(około 5 sztuk)
2 białka
2 łyżki masła orzechowego (płaskie)
2 łyżki mąki pszennej/orkiszowej (płaskie; można nieco mniej)
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia

Białka należy ubić na sztywną pianę oraz delikatnie, ale dokładnie połączyć z masłem orzechowym i na końcu z mąką.
Następnie na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placek.)
Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się.
Podawać z ulubionymi dodatkami.


Użyłam masła orzechowego, do smażenia oleju kokosowego oraz do podania Daktylli - pasty daktylowej z orzechami laskowymi, czyli produktów pochodzących ze sklepu Woj-Len.


W moim domu Daktylla znika ekspresowo, ponieważ oprócz świetnego smaku ma dobry skład, ponieważ zawiera jedynie z pastę daktylową, pastę z orzechów laskowych i karob.
 

10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger