czwartek, sierpnia 08, 2019

Ekspresowe ciasto z nadzieniem bez miksera




Moje ekspresowe ciasto z nadzieniem przygotujecie bez miksera i to w zaledwie 35 minut - wliczając czas pieczenia. 
  To doskonała propozycja na wypiek dla niespodziewanych gości lub po prostu szybkie zaspokojenie własnej ochoty na "coś słodkiego".
Ciasto jest miękkie i puszyste oraz idealnie pasuje do kubka kawy, herbaty i mleka!
Kolejną jego zaletą jest to, że za każdym razem możecie nadać mu inny smak.
Jak?
 Wystarczy użyć innego nadzienia, aromatu oraz dodatków.
Polecam!

(Forma o wymiarach 9 x 22 cm)
2 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
5 łyżek oleju
2 jajka
Dodatkowo:
 kilka kropel aromatu cytrynowego/waniliowego (*)
Ponadto:
5-6 łyżek dowolnego nadzienia/dżemu (gęstego)
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania

 W pierwszej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, a w drugiej składniki mokre - olej, mleko i jajka.
Następnie wszystko należy ze sobą połączyć i na końcu wmieszać odrobinę aromatu cytrynowego lub waniliowego.
(Całość mieszałam łyżką, mikser jest zbędny.)
Powstałą masę przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Na wierzchu rozmieścić kleksy po 1/2 łyżeczki dowolnego nadzienia.
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut (do tzw. suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

(*) Zamiast aromatu można dodać odrobinę skórki cytrynowej lub troszkę ziaren z laski wanilii.
Jeśli używacie słodkiego nadzienia to warto ciastu nadać cytrynowy smak, a jeśli bardziej kwaskowatego to dodajcie wanilię.

8 komentarzy:

  1. Ależ świetnie się prezentuje,ślinka leci na sam widok,a do tego szybkie do przygotowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj robiłam. Niestety na dwie szklanki mąki to ciasto posiada za mało płynów - tylko 1/4 szklanki mleka, 5 łyżek oleju i dwa jajka. Musiałam dodać dużo więcej mleka i więcej cukru. Coś jest nie tak z proporcjami. Może powinna być 1 szklanka mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość cukru to w sumie rzecz indywidualna, bo jedni lubią słodsze inni mniej. Jednakże moim zdaniem nadzienie nadaje wystarczającej słodkości... Co do reszty proporcji są one poprawne i ciasto to piekłam już niejednokrotnie. Masa powinna być gęsta.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger