czwartek, sierpnia 08, 2019

Ekspresowe ciasto z nadzieniem bez miksera




Moje ekspresowe ciasto z nadzieniem przygotujecie bez miksera i to w zaledwie 35 minut - wliczając czas pieczenia. 
 Do doskonała propozycja na wypiek dla niespodziewanych gości lub po prostu szybkie zaspokojenie własnej ochoty na "coś słodkiego".
Ciasto jest miękkie i puszyste oraz idealnie pasuje do kubka kawy, herbaty i mleka!
Kolejną jego zaletą jest to, że za każdym razem możecie nadać mu inny smak.
Jak?
 Wystarczy użyć innego nadzienia, aromatu oraz dodatków.
Polecam!

(Forma o wymiarach 9 x 22 cm)
2 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
5 łyżek oleju
2 jajka
Dodatkowo:
 kilka kropel aromatu cytrynowego/waniliowego (*)
Ponadto:
5-6 łyżek dowolnego nadzienia/dżemu
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania

 W pierwszej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, a w drugiej składniki mokre - olej, mleko i jajka.
Następnie wszystko należy ze sobą połączyć i na końcu wmieszać odrobinę aromatu cytrynowego lub waniliowego.
(Całość mieszałam łyżką, mikser jest zbędny.)
Powstałą masę przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Na wierzchu rozmieścić kleksy po 1/2 łyżeczki dowolnego nadzienia.
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut (do tzw. suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

(*) Zamiast aromatu można dodać odrobinę skórki cytrynowej lub troszkę ziaren z laski wanilii.
Jeśli używacie słodkiego nadzienia to warto ciastu nadać cytrynowy smak, a jeśli bardziej kwaskowatego to dodajcie wanilię.


Tym razem w przepisie użyłam nadzienia termostabilnego Lauretta.
Uwielbiam te nadzienia, ponieważ oprócz pysznego smaku ich jakość nie zmienia się podczas pieczenia.
Nadają się do zamrażania oraz użycia po upieczeniu.
Ciasto na zdjęciach posiada nadzienie o smaku kukułki.
Pyszności!

8 komentarzy:

  1. Ależ świetnie się prezentuje,ślinka leci na sam widok,a do tego szybkie do przygotowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj robiłam. Niestety na dwie szklanki mąki to ciasto posiada za mało płynów - tylko 1/4 szklanki mleka, 5 łyżek oleju i dwa jajka. Musiałam dodać dużo więcej mleka i więcej cukru. Coś jest nie tak z proporcjami. Może powinna być 1 szklanka mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość cukru to w sumie rzecz indywidualna, bo jedni lubią słodsze inni mniej. Jednakże moim zdaniem nadzienie nadaje wystarczającej słodkości... Co do reszty proporcji są one poprawne i ciasto to piekłam już niejednokrotnie. Masa powinna być gęsta.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger