poniedziałek, lipca 08, 2019

Udka pieczone w marynacie z ajvarem





Niedawno na blogu prezentowałam karkówkę pieczoną z cebulą i ajvarem i nie sądziłam, że przepis przypadnie Wam tak do gustu oraz otrzymam mnóstwo wiadomości na inne mięsne receptury z użyciem pasty ajvar (*).
A przecież wiecie, że mnie długo prosić nie trzeba, więc tym razem polecam pyszne udka pieczone w marynacie z ajvarem.
Są naprawdę przepyszne!
Mięso wychodzi bardzo miękkie oraz soczyste i oczywiście pasta ajvar nadała mu paprykowej nuty!
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!
 
około 1 kg udek z kurczaka (tzw. podudzi, pałek, ale mogą też być inne części kurczaka)
Marynata:
5 łyżek pasty ajvar
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (**)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz
 
Wszystkie składniki (***) marynaty należy dokładnie wymieszać.
Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso wraz z marynatą przełożyć do rękawa/worka do pieczenia, szczelnie związać i umieścić w rozgrzanym piekarniku.
Udka należy piec przez około 60 minut w 180 stopniach.
Następnie mięso wyjąć z rękawa/worka lub go rozciąć i dopiekać do nabrania złocistego koloru skórki.

(*) Ajvar to pasta warzywna, która jest przyrządzona na bazie smażonej/grillowanej słodkiej papryki, bakłażana oraz aromatycznego czosnku.
Możecie ją nabyć w większości dużych sklepów spożywczych lub online.
(**) W ostateczności można dodać papryki zwykłej, ale wędzona podkreśla smak i nadaje charakteru dla całej potrawy.
(***) Pamiętajcie, że jeśli w moich przepisach używam miar w łyżkach i łyżeczkach to zawsze są one płaskie.
 

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger