poniedziałek, lipca 15, 2019

Pasta z zielonego groszku




Pasta z zielonego groszku to doskonała propozycja na pyszne smarowidło, które posmakuje małym i dużym.
Jest świetną alternatywą dla różnego rodzaju wędlin, których staram się unikać, szczególnie w diecie mojej córki.
Pasta idealnie smakuje ze świeżym pieczywem, wytrawnymi ciasteczkami podanych na imprezie, a nawet jako nadzienie do zwykłych naleśników.
Poniżej prezentuję Wam recepturę na szybką wersję podstawową, którą możecie urozmaicić na wiele sposobów, np. dodając pestki słonecznika, świeże zioła lub też ulubione przyprawy.
Polecam!

1 puszka groszku (o pojemności 400g) (*)
1 ząbek czosnku
1 łyżka dobrej jakości oleju/oliwy
sól, pieprz
W razie potrzeby:
odrobina zalewy z groszku 

Groszek odcedzić i następnie z pozostałymi składnikami zblendować na jednolitą konsystencję.
Pastę doprawić do smaku.
Jeśli pasta jest za sucha to należy dodać odrobinę zalewy z groszku, ewentualnie oleju/oliwy.

(*) Można użyć groszku świeżego lub mrożonego - uprzednio ugotowanego w osolonej wodzie.


W przepisie użyłam groszku bio z firmy Rolnik.

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger