czwartek, lipca 25, 2019

Ciasteczka z kleiku ryżowego z borówkami





Uwielbiam ciasteczka z kleiku ryżowego, dlatego na blogu prezentowałam już sporo ciasteczkowych przepisów z wykorzystaniem tego składnika, o których przypominam na końcu tego wpisu.
Tym razem chciałabym Wam zaprezentować pyszne ciasteczka z borówkami.
Są naprawdę rewelacyjne, choć odrobinę różnią się od pozostałych receptur.
Poprzednie ciastka były kruchiutkie, a te początkowo delikatnie miękkie.
A to za sprawą borówek, który nadały im odrobinę wilgoci i jednocześnie niepowtarzalnego smaku.
Kruchości nabierają dopiero kolejnego dnia, oczywiście jeśli nie znikną...
Do ciasteczek dodałam cukru koksowego, który prawił, że ciasteczka otrzymały karmelowy posmak.
Po prostu pyszności...
Polecam!

(około 12 sztuk)
100g kleiku ryżowego (bez dodatków)
125g masła/margaryny
60g cukru koksowego (można użyć zwykłego lub np. ksylitolu)
30g wiórków kokosowych (*)
1 jajko (duże)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
borówki (od 3 do 5 sztuk na każde ciastko)

Masło/margarynę z cukrem należy utrzeć do puszystości oraz nadal mieszając - wbić jajko.
Następnie do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć najlepiej za pomocą dłoni.
Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha.
Każdą z nich odrobinę spłaszczyć, a w środku zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie.
W otworkach lekko dociskając umieścić borówki.
Ciasteczka z odstępami ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
 (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)

(*) Wiórki można pominąć lub zamiast nich dodać sezam, drobno posiekane lub zmielone orzeszki.


Zerknijcie również na:












8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger