środa, maja 15, 2019

Placuszki jabłkowo-gruszkowe z otrębami (bez mąki i cukru)




Placuszki smakują pysznie i myślę, że przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Są delikatne, zwarte oraz jednocześnie bardzo soczyste.
Jabłko z gruszką jest mocno wyczuwalne w smaku i nadaje plackom pysznego posmaku oraz naturalnej słodyczy.
Kto spróbuje?
 
(około 13 sztuk)
1 jabłko 
1 gruszka
2 jajka
2 łyżki mleka
5 łyżek otrębów (płaskich) (*)
Ponadto:
tłuszcz do smażenia

  Obrane jabłko z gruszką zetrzeć na tarce o dużych oczkach oraz dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i ostrożnie przewrócić na drugą stronę.
Dosmażyć jeszcze przez chwilkę. 
Placuszki podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.
 
(*) Użyłam otrębów z 5 zbóż, ale możecie dodać dowolne, a nawet płatki błyskawiczne, np. owsiane lub jaglane.
W zależności od rodzaju otrębów/płatków placki mogą nadawać się dla osób będących na diecie bezglutenowej.


Do smażenia użyłam oleju kokosowego Woj-Len.
 

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger