poniedziałek, maja 13, 2019

Najlepszy sernik z krówkami pieczony na krakersach




To jeden z moich ulubionych serników, który powstał przypadkowo już jakiś czas temu.
Od razu zrobił furorę wśród moich znajomych i wcale się temu nie dziwię!
Ciasto może wydawać się zbyt słodkie, ale zapewniam, że jest w sam raz i świetnie komponuje się z krakersami oraz delikatnie solonym wierzchem.
Krówki doskonale dopełniają się z kremową, zwartą masą serową, a polewa z mnóstwem chrupiących migdałów smakuje... obłędnie.
Myślę, że ten sernik nigdy mi się nie znudzi.
Polecam!

(Forma o wymiarach 24 x 28 cm)
Spód:
około 80g solonych krakersów 
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
200g masła 
1 szklanka cukru (220g; 1 szklanka = 250 ml)
4 jajka
2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru (można mieszać)
200g krówek (*)
Wierzch:
200g krówek
3 łyżki mleka
3 szczypty soli
płatki migdałowe do posypania

Przygotować masę serową.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i kolejno połączyć z twarogiem, jajkami oraz proszkiem budyniowym.
Na końcu należy wmieszać uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki krówki.
Następnie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę krakersów.
Na ciastka przełożyć masę serową.
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 60-70 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczony sernik powinien mieć delikatnie zapieczone boki oraz sprężysty wierzch.)
Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka i po tym czasie schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Przygotować polewę.
Posiekane krówki oraz mleko umieścić w rondelku.
Całość mieszając podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Polewę zdjąć ognia i na chwilkę odstawić, aby zaczęła delikatnie gęstnieć.
(Ale nie na długo, ponieważ proces gęstnienia trwa dość szybko.)
Schłodzony sernik wyjąć z formy i następnie dokładnie posmarować polewą krówkową.
Wierzch posypać odrobiną soli oraz obficie płatkami migdałowymi.

(*) Użyłam kruchych krówek o smaku mlecznym.

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger